Mitt i Solna

Från ”dopad” marknad till pristapp

NEDGÅNG. ”Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra”

- Alexander Kuronen

Alla pratar om att det är en dålig marknad. Men dålig för vem?

Bostadspri­serna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulante­r ska oroa sig.

I juli hade priserna på bostadsrät­ter i länet sjunkit med i snitt 10 procent på tre månader, enligt siffror från sajten Mäklarstat­istik. Också i Solna och Sundbyberg har kurvan vänt, men inte lika mycket som länet i stort. Här har priserna på bostadsrät­ter gått ner med 4,5 respektive 6 procent under samma period.

Sofia Andersson, fastighets­mäklare på Notar i Solna, märker att marknadslä­get väcker frågor bland både köpare och säl- jare.

– Det är klart att det innebär en oro och ovisshet för folk, säger hon.

”Superkul att jobba”

Hon, liksom andra mäklare Mitt i har talat med, vittnar om en mer kravfylld yrkesroll sedan bostadspri­serna började gå nedåt i våras. Fler visningar, vassare förhandlin­gsteknik och mer tillgängli­g för samtal, så lyder några av dagens måsten. Om det har fått Sofia Andersson att överväga branschbyt­e? Icke.

– Det är superkul att jobba som mäklare i Solna! säger hon. Sebastian Scherdin, mäklare på Husman Hagberg i Sundbyberg, är också positiv. – Det är den del jag tycker är nästan roligast i jobbet, att man får jobba mer på riktigt. En av utmaningar­na, menar han, är att övertyga folk om att göra affärer nu.

– Det jag tror att folk fokuserar mycket på är att alla pratar om att det är en dålig marknad. Men dålig för vem? Du köper och säljer ju på samma marknad.

I Sundbyberg kulminerad­e prisuppgån­gen i februari. Scherdin kallar den marknad som rådde då för ”dopad”. Nu är den mer normal, menar han, samtidigt som det kan slå mot dem som köpte nytt när priserna var som högst.

– Jag tycker inte att det har varit så farligt, det är vissa fall, men då har kanske ett problem varit att någon mäklare har övervärder­at bostaden de suttit på.

Stabilt i centrala Sumpan

Prisläget i det område han fokuserar på, centrala Sundbyberg, upplever han som ”stabilt”.

– Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra, medan de väldigt fina har nästan fortsatt gå upp.

För Solnas del är Sofia Anderssons uppfattnin­g att de sjunkande priserna påverkar alla typer av bostäder. Enligt henne är marknadslä­get dock ”inte så illa som det skrivs”.

– Senast i går sålde jag en lägenhet som var 300 000 kronor dyrare än det senaste rekordet. Så det går fortfarand­e.

Och hur blir det på marknaden framöver?

– Jag tror att det kommer att stabiliser­a sig, utan de toppar och dalar som har varit, när vi vant oss vid var vi är i dag. Det tror jag att vi redan har börjat se faktiskt.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PRISFALL. På tre månader har priserna på bostadsrät­ter i Solna dalat med 4,5 procent enligt Mäklarstat­istik.
FOTO: LEIF OLDENBURG PRISFALL. På tre månader har priserna på bostadsrät­ter i Solna dalat med 4,5 procent enligt Mäklarstat­istik.
 ?? FOTO: NOTAR ?? VÄNJER SIG. Mäklaren Sofia Andersson kan nu se hur både säljare och köpare börjar vänja sig vid prisläget.
FOTO: NOTAR VÄNJER SIG. Mäklaren Sofia Andersson kan nu se hur både säljare och köpare börjar vänja sig vid prisläget.
 ?? ?? Sebastian Scherdin.
Sebastian Scherdin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden