Mitt i Solna

Är glitterpen­nor en grej skolstarte­n 2072?

- ANNA WILSON Redaktör

NYÅRSLÖFTE­N ÄR BARA TRAMS.

Hösten är tiden för nystart och goda intentione­r. Nu ska det tränas och ätas bra – och köpas nya glitterpen­nor.

Ndags för tusentals stockholms­barn att säga tack och adjö till sommarlove­t och börja skolan igen. Det fick mig att tänka på det här med tidens gång.

I våras var jag på en examenscer­emoni för nya lärare, högtidligt med trumpetfan­far, studentkör och stolta anhöriga utrustade med blommor och näsdukar (för känslor gick litet över styr då och då).

Och så var det tal förstås. En av talarna lyfte just det här med tidsaspekt­en. Ungefär så här:

Säg att de nyutexamin­erade lärarna var i snitt 25 år och har ett 40-årigt arbetsliv framför sig.

Då tar de adjö av sin sista klass 2062, 65 år gamla. Ponera vidare att deras sista klass är en nia, alltså elever födda 2047.

Blir någon i kullen född 2047 lärare så kanske de tar emot sin första klass med förväntans­fulla sexåringar hösten 2072, alltså 2066:or. Jobbar de i sin tur tills de är 70 är de pensionsfä­rdiga 2136.

Ja men ni hör ju, tanken svindlar.

u är det

Hur kommer framtidens sexåringar att känna inför sin skolstart?

Man kan fundera över hur världen kommer att te sig för de små stockholma­rna födda 2066. Hur kommer vårt Stockholm att se ut? Hur kommer vi att bo, färdas, äta och må?

Och hur kommer framtidens sexåringar att känna inför sin skolstart? Tja, kanske ungefär som dagens; förväntan, pirr i magen och en stark förnimmels­e av att ett stort livskliv är på väg att tas. Jag hoppas i alla fall att båda dagens och morgondage­ns sexåringar rustas inför skoldagen med en varm kram – och nya glitterpen­nor.

 ?? ??
 ?? ?? Prata med mig! anna.wilson @mitti.se
Prata med mig! anna.wilson @mitti.se
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden