Mitt i Solna

BOSTADSBRI­STEN. Hur ska fler ha möjlighet och råd att bo i Solna?

-

Pehr Granfalk (M):

– Solna är en av de kommuner som tagit mest ansvar för bostadsbyg­gandet och ligger på fjärde plats när det gäller hyresrätte­r i Stockholms län. Vi utvecklar staden hållbart genom att skapa trivsamma stadsdelar, i stället för att bygga nya utanförska­psområden. Solna har därför inga områden med socioekono­miska utmaningar enligt Segregatio­nsbaromete­rn. Vi ska inte tävla i att bygga snabbast, billigast och fulast.

Peter Edholm (L):

– Solna är en mycket attraktiv kommun att bo i vilket speglar de bostadsrät­ts- och villaprise­r som är. Den marknaden rår inte kommunen över utan den tuffa bostadssit­uation

Bygga

vi framför allt ser

höjden.på

i våra storstadsk­ommuner är mycket utav en nationell fråga. Däremot så finns Signaliste­n som förvaltar och bygger hyresrätte­r och det är viktigt att Signaliste­ns bostadsmål även framgent är tufft och ambitiöst, gärna också att man bygger på höjden.

Bernhard Huber (MP):

– Vi har en uppskruvad bostadsmar­knad i hela Stockholm. Som politiker måste man vara ärlig – på kommunnivå finns inga enkla sätt att få fram billiga bostäder. Det vi kan och ska göra i Solna är att fortsätta bygga bostäder, inte bara bostadsrät­ter utan även hyresrätte­r och studentbos­täder. Däremot behöver vi inte lika många kontor, garage och parkerings­platser. Vi ska bygga i kollektivt­rafiknära lägen. I Solna ska det vara möjligt att bo utan bil vilket för många också kommer vara en besparing.

Anna Lasses (C):

– Att bo i Solna är attraktivt. Vi vill fortsätta vara en attraktiv kommun, men vill också jobba för en blandning av boendeform­er, med allt från hyresrätte­r till kollektivb­oenden och helt nya lösningar. Det bidrar till en större blandning av människor med olika bakgrund och med olika värderinga­r. För att hålla nere kostnadern­a för byggnation av nya bostäder i Solna vill vi att kommunen inte ska ställa omotiverad­e och fördyrande särkrav i exploateri­ngsprocess­en. Vi ser också positivt på typhus (en generellt utformad husmodell som kan byggas på flera platser, reds. anm.).

Samuel Klippfalk (KD):

– Solna är en attraktiv stad dit många vill flytta. Vi vill göra vår del för att ta ansvar för bostadsför­sörjningen i regionen. Byggs det mer kan även priserna gå ned. Men det gäller att bygga smart, snyggt, hållbart och med hänsyn till dem som redan bor här. KD vill bygga familjevän­ligt så att växande familjer kan bo kvar i kommunen. Det ska alltid finnas ett familjefrä­mjande tänk med i stadsplane­ringen. Exempelvis behövs fler stora lägenheter, som ett alternativ till en villa utanför kommunen.

Sara Kukka-Salam (S):

– Det behövs hyresrätte­r i Solna! Vi vill att hälften av alla nya bostäder som byggs i Solna ska vara hyresrätte­r. Vi är kritiska till att över 90 procent Behövs

av allt som byggts

i Solna de senaste hyresrätte­r.

15 åren har varit dyra bostadsrät­ter. Vi vill införa en bostadsgar­anti för unga som innebär att alla unga får ett eget förstahand­skontrakt på en hyresrätt senast när de är 25 år. Vid stamrenove­ringar ska hyresgäste­r erbjudas olika nivåer på standarder som gör att hyresnivån kan anpassas efter hyresgäste­rna.

Sandra Lindström (V):

– 50 procent av Solnas lägenheter ska vara hyresrätte­r. Därför behöver Signaliste­n bygga fler hyresrätte­r och staden behöver samverka med byggbolage­n och ställa krav på en viss andel hyresrätte­r i nybyggen. Vänsterpar­tiet var det enda parti som röstade emot Signaliste­ns ombyggnads­strategi eftersom vi förstod att den skulle medföra de renovräkni­ngar vi nu ser. Vi vill i stället införa mini/ midi/maxi-val på renovering­ar så att hyresgäste­n kan påverka sin sluthyra efter renovering­en.

Msciwoj Swigon (SD):

– Vi vill att Solna fortsatt ska vara en attraktiv kommun för befintliga invånare och vi prioritera­r således dessa framför eventuella tilltänkta kommande invånare. Vi vill sänka åldersgrän­sen för Solnabor att ställa sig i bostadskö från 18 år till 6 år, för att på sätt ge Solnas unga större möjlighet till bostad i sin hemkommun. Vi är även starkt kritiska till att Solnas kommunala bostadsbol­ag Signaliste­n – trots de långa kötiderna – gett nyanlända förtur till bostäder.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden