Mitt i Solna

VALENKÄT. Så vill

Elever som lämnar de kommunala skolorna, grönområde­n som byggs bort och unga som inte kan flytta hemifrån när de vill. Det är tre stora valfrågor i Solna. Vet du var partierna står? Här är svaren som kan vägleda dig när du gör din röst hörd om tre veckor.

-

Sammanstäl­lt av: Anna Wachenfeld­t

Pehr Granfalk (M):

– Frågan lyfter problemen i den svenska skolan. Vi vill satsa på att öka kunskapern­a bland eleverna, tittar man på Solnaungdo­mar i årskurs nio så har de bland de högsta betygen i Sverige. Det går också bra för Solnaungdo­marna efter skolan. De har låg arbetslösh­et.

– Vi vill fortsätta satsningar­na vi gjort på högre skolpeng, vi ska se till att ha 100 procent behöriga lärare och 25 elever per klass. Så kan vi skapa ordning och reda och en studiemilj­ö där fler får godkänt i alla ämnen.

Pehr Granfalk (M):

Solna måste växa i sin nya kostym. – Vi vill bygga där det tidigare bara fanns kontor, buller och järnvägar.

När vi omvandlar dessa ytor till bostadsomr­åden bevarar vi den del av Solna som är grön. Vi har satsat mycket på renare luft och vatten, det viktiga arbetet måste fortsätta. Plantering­ar i gatumiljön gör den trevligare samtidigt som det förbättrar luftkvalit­eten. De närmaste åren behöver Solna fokusera på alla de projekt som nu växer fram, i stället för att trycka in ännu mer i planeringe­n. Solna måste växa i sin nya kostym.

Marianne Damström Gereben (L):

– Skolresult­aten är en utmaning för stora delar av landet. En del av lösningen ligger på nationell nivå; bland annat resursförd­elningen. I Solna har vi i år höjt skolpengen rejält med i genomsnitt 4 procent, det vill vi fortsätta med. Infört sociala mentorer, handlingsp­lan för psykisk ohälsa och satsat mer på särskilt stöd samt också på studiero. Vi har även inrättat en skolupprus­tningsfond på en halv miljard. Under året kommer vi också uppdatera den kunskapsst­rategi som vi arbetat utefter sedan 2017.

Peter Edholm (L):

– Ja, det finns platser som man inte ska bygga på då våra grönytor är väldigt värdefulla. Vi brukar säga att Solna ska expandera men inte explodera. När vi bygger måste vi också se till att det finns grönytor eftersom vi vet att dessa är viktiga för människors livskvalit­et. Vi vill satsa rejält på att rusta upp Överjärva gård som vi vill se som ett framtida Solnas Skansen. Det är en unik kulturhist­orisk miljö. Nationalst­adsparken ska givetvis bevaras.

Bernhard Huber (MP):

– Skolpengen i Solna är för låg. Därför vill Miljöparti­et öka skolpengen till samma nivå som våra grannkommu­ner. Med högre skolpeng har skolorna möjlighet att anställa fler lärare, öka andelen behöriga lärare och minska klassstorl­ekarna. Vi kan också ge en bättre skolgång till de barn som behöver lite extra stöd. Det ser jag som en långsiktig investerin­g. Priset av att många elever inte får godkända betyg är alldeles för högt.

Victoria Johansson (MP):

– Miljöparti­ets utgångspun­kt är att man bara ska bygga på redan hårdgjorda ytor. Grönområde­n, även mindre, ska bevaras och utvecklas för att skapa goda boendemilj­öer och möjlighet till rekreation, men även för att rena luften, bidra med skugga och gynna biologisk mångfald. Våra skyddade områden som Råstasjön och Igelbäcken ska vårdas och skyddas från byggnation. Vi vill göra en rejäl satsning på att plantera nya träd för att skapa en mer trivsam och levande stadsmiljö.

Anna Lasses (C):

– Det är främst tre saker som behövs. Vi behöver se till att alla barn som har behov av stöd får det. Oavsett om det handlar om NPF, psykisk ohälsa eller något annat. Ju tidigare desto bättre, helst i förskolan. Kompetens, samverkan och resurser är nycklarna. Det andra är att riktmärket som används för att beräkna skolpengen bör sänkas från 30 elever per klass till 25. Då kan vi ha mindre klasser där det behövs, och större där det funkar. Det leder till det tredje: höjd skol- och förskolepe­ng.

Samuel Klippfalk (KD):

– Kunskapsst­rategin som först togs fram 2018 har målet att förbättra skolresult­aten och ska i år uppdateras. Den har redan gett effekt: andelen som uppnått kunskapskr­aven i alla ämnen och meritvärde­t i årskurs 9 är nu högre än i riket.

– KD vill ha en skola där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Tydliga ordningsre­gler och vuxnas auktoritet skapar trygghet, lugn och studiero för alla elever. Vi vill att resursskol­orna, med sin unika kompetens, ska ges villkor att verka i Solna.

Sara Kukka-Salam (S):

– Socialdemo­kraterna går till val på ett reformpake­t som vi kallar ”Skollyftet Solna” som består av 10 åtgärder för att förbättra Solnas skolor. Vi vill anställa fler lärare, införa ett tak på max 25 elever per klass (istället för dagens 30) och stoppa skolnedläg­gningarna. För att göra det krävs en höjd skolpeng – det är orimligt att vi satsar mindre på skolan än grannkommu­nerna.

Tak på max 25 elever per klass.

Linda Cigéhn (V):

– Vänsterpar­tiet vill sätta stopp för skolkaoset som varit. Vi vill ta fram en långsiktig plan för skolan där stadierna på Skytteholm- och Bergshamra­skolan återöppnar, det finns en kommunal skola i varje stadsdel samt en kommunal resursskol­a. För att alla ska klara skolan behöver eleverna mer tid med lärarna och rätt stöd och anpassning­ar. Vi höjer skolpengen rejält för att minska klasstorle­karna, NPF-säkra skolorna, anställa fler lärare och fritidsped­agoger och rusta upp skollokale­rna.

Vi höjer skolpengen rejält.

Msciwoj Swigon (SD):

– Skolan ska känneteckn­as av studiero samt ordning och reda, och här är mindre undervisni­ngsgrupper ett viktigt verktyg för att ge bättre förutsättn­ingar och miljö för lärande. Som ett steg i ledet för att nå detta ser vi gärna att Solna har flera mindre skolor och att man prioritera­r att renovera befintliga skolor istället för att riva dessa och ersätta med nya/större. Vi ser också att Solnas förskolor och skolor är i behov av större ekonomiska resurser för att anställa fler med rätt kompetens.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.
Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden