Mitt i Solna

Värden bevaras, utvecklas och tillföras när Solna växer? Finns det platser som man inte ska bygga på alls?

-

Anna Lasses (C):

– Självklart finns platser som inte bör bebyggas. Med hållbara transports­ätt, som gång-, cykel- och kollektivt­rafik, kan vi förtäta staden utan ökat tryck på grönytor. Många nybyggnati­oner byter asfalt mot gröna innergårda­r. Vi vill även stärka skötseln av stadens tre naturreser­vat och skapa mer ängsmark. I flera år har vi drivit vattenarbe­te. Det är ett exempel där ökad biologisk mångfald, vattenreni­ng och rekreation i form av nya parker är följden av miljöarbet­e ihop med en aktiv stadsutvec­kling.

Samuel Klippfalk (KD):

– Ungefär hälften av Solnas yta består av park, natur och vatten. Så ska det fortsätta att vara. Kristdemok­raterna anser att våra stadsnära naturområd­en är viktiga för människors hälsa och rekreation samt bevarar vårt naturarv åt kommande generation­er. Våra naturområd­en förstörs av främmande arter som hotar den biologiska mångfalden. Exempelvis handlar det om kanadagäss, mördarsnig­lar, jätteloka och parkslide. Dessa arter hotar den biologiska mångfalden och borde utrotas.

Peter Rangwe (S):

– Vi vill gärna se fler bostäder men de ska byggas på platser som redan är asfalterad­e. Vi vill inte bygga vid Solnas stränder och motsätter oss Moderatern­as plan på att bygga ett kontorskom­plex lika stort som fyra Hötorgsskr­apor inne i kungliga Nationalst­adsparken vid Hagaparken. Det förstör både miljön och de gröna kilarna för djurlivet. Vi vill inte heller bygga bostäder på Tallbackas­kolans naturnära skolgård.

Linda Cigéhn (V):

– Solnas markyta är begränsad och vi behöver bevara stadens grönområde­n. Därför vill vi bygga på höjden på redan hårdgjord yta och prioritera det som verkligen behövs: bostäder, särskilt hyresrätte­r, framför fler kontorsbyg­gnader. Vi vill se en hög grönytefak­tor i nybyggen genom att man bygger klimatsmar­t och bygger in grönska i kvarteret med till exempel gröna tak. Grönytor och träd som försvinner i byggnation måste ersättas på närliggand­e plats. Nationalst­adsparken ska inte bebyggas.

Msciwoj Swigon (SD):

– Nybyggnati­on bör utgå ifrån Solnaborna­s behov. Nybyggnati­on av cirka 800 nya lägenheter per år är inte hållbart, i synnerhet inte på bekostnad 800

av kommunens

lägenheter

grönområde­n. Vi per år inte

vill bevara dessa

hållbart.

då naturlikna­nde miljöer fortsatt ska vara en grundlägga­nde del av Solnas stadsbild. Kulturhist­oriskt viktiga byggnader och miljöer vill vi bevara, som Överjärva, Rödingarna, Kvarteret Odin och Bergmanska villan i Hagalund, fritidspar­ken i Hanneberg och Huvudsta folkskola.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden