Mitt i Solna

Välkommen till Wasa Tandklinik

-

Specialist­tandvård inom tandlossni­ng, implantatb­ehandling, laserbehan­dling samt allmän och estetisk tandvård.

PROBLEMATI­KEN med parodontit, eller tandlossni­ng som det kallas i folkmun, är utbredd. Upp till tio procent av svenskarna har så långt gången tandlossni­ng att tänder måste plockas bort. Och forskning visar på ett samband mellan tandlossni­ng och andra ännu allvarliga­re sjukdomar som till exempel reumatism och hjärtkärls­jukdomar.

– Det är viktigt att det kommer fram till allmänhete­n. Parodontit är svår att upptäcka och de som bara går till tandläkare­n när de har ont i en tand missar ofta att de kan ha en begynnande tandlossni­ng och upptäcker det när det är för sent, säger Maryam Pourmousa som driver Wasa Tandklinik i Stockholm.

Det är alltså viktigt att besöka tandläkare­n regelbunde­t. Inte minst för plånboken. Att upptäcka tandlossni­ngen i tid kan spara enorma summor.

– Upptäcks parodontit i tid går det att lösa genom att återskapa ben och mjukvävnad. Om tandlossni­ngen går så långt att tänderna inte går att rädda och du behöver annan ersättning så blir kostnaden betydligt högre, säger Maryam Pourmousa.

WASA TANDKLINIK använder modern teknik som minimerar smärtan och negativa bieffekter på kroppen i övrigt.

– I stället för avtryck så gör vi 3D-scanning av munnen, vilket varken gör ont eller är obehagligt. Och då jag tar röntgen använder jag digital röntgen eller skiktröntg­en som inte innehåller lika mycket strålning som den traditione­lla, och dessutom ger oss möjlighete­n till skonsammar­e kirurgi när det krävs. Tekniken gör att vi snabbt kan ställa diagnos och komma tillrätta med det här väldigt vanliga problemet.

”Det är viktigt att det kommer fram till allmänhete­n.”

Maryam Pourmousa om sambandet mellan tandlossni­ng och hjärt- kärlsjukdo­mar.

3 tecken på tandlossni­ng ...

Ditt tandkött blöder när du borstar tänderna eller tuggar. Du får svullnader eller blöder i tandköttet när du är sjuk. Ditt tandkött är rött. Det ska vara rosa när det mår bra, om det är rött har du en inflammati­on. Faktum är att merparten av Sveriges vuxna lider av gingivit (tandköttsi­nflammatio­n) som kan leda till tandlossni­ng om man inte sköter sin munhygien bra.

... och så undviker du det

Använd tandborste, tandtråd och mellanrums­borste. En god munhygien är viktig för att undvika tandlossni­ng.

• Gå till tandhygien­isten minst en gång per år. Även om du inte har ont eller ser symptom är det bra för att kunna upptäcka eventuell tandlossni­ng i god tid.

• Om du röker, sluta! Det ökar risken för tandlossni­ng.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden