Mitt i Solna

Fler konfirmand­er måste döpas

FÖRÄNDRING. Allt färre döps som barn – men allt fler som tonåringar

- Anton Kyhlbäck Alexander Kuronen

Vi lever i ett av världens mest individual­istiska länder.

SOLNA/HÄSSELBY

Att döpas förknippas med en ceremoni i kyrkan strax efter födseln. Men något som har blivit allt vanligare är att ungdomar i stället döps innan de ska konfirmera­s.

– Jag har kompisar som skulle göra det, säger nydöpta Sally, 15.

Solna församling ordnar konfirmati­onsläger på flera håll i världen. När det bar av till Åre i somras passade ett tiotal konfirmand­er på att bli döpta. Ett fenomen som tenderar att bli allt vanligare, enligt församling­spedagog Daniel Sjödahl.

– Fler och fler föräldrar väljer att inte döpa sina barn, samtidigt som intresset för att åka iväg med jämnåriga, göra något spännande och brottas med existentie­lla och andliga frågor, det finns kvar. I Stockholm har andelen barn som döps sjunkit från 41 procent 2011 till 26 procent i dag.

Samtidigt har antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunkit.

Till följd av det är det fler blivande konfirmand­er som behöver döpas.

– På 40- och 50-talet döptes nästan alla på BB. Man vaccinerad­es och döptes i kapellet. Det var inte alltid att föräldrarn­a ens var med. I dag ser det inte likadant ut. Vi lever i ett av världens mest individual­istiska länder, där du i dag ska välja allt själv, säger Michael Öjermo, kyrkoherde i Täby församling.

Sju måste döpas

Utanför Hässelby Villastads kyrka håller en konfirmati­onsgrupp på att repetera. Ungdomarna och ungdomsled­arna spelar musik, som ”Don’t stop me now” med Queen. Det tisslas och tasslas och spelas upp scener från Bibeln. I morgon är den stora dagen. Även Hässelby församling har kunnat märkt trenden.

– Oftast har vi minst en som ska döpas till konfirmati­onen, i år har vi sju för den här kullen, säger Malin Karlsson, diakon i Hässelby församling.

Kompisar lockar

En av de som döpts innan konfirmati­onen är Sally Eklund, 15. Hon och fyra andra döptes i samband med ett konfirmati­onsläger i Småland. Hon berättar att hon inte riktigt vet varför hon inte döptes som liten.

– Jag har velat vara döpt sedan innan, sedan har jag pratat med pappa om att konfirmera mig. Och så har jag kompisar som skulle göra det, säger hon.

Under två veckor har hon och kompisen Alexander Heving Granath, 15, varit på läger.

– Förutom att vi jobbar med den religiösa frågan så vill vi öka självkänsl­an hos ungdomar, ge dem en gemenskap och hopp om framtiden, säger Hans-Christian Nyström, präst i Hässelby församling.

För Sally och Alexander är det kyrkan, traditione­n, men framförall­t kompisarna, har lockat berättar de.

– Det är en rolig grej och jag har tre vänner som gör det. Min storasyste­r har konfirmera­t sig här också, så det är lite av en tradition, säger Alexander.

 ?? FOTO: OSCAR HJALMARSSO­N ?? KARLBERG. Ett dop av en av konfirmand­erna ute på Väddö, Karlberg, av Täby församling nu under sommaren. Till höger syns kyrkoherde Michael Öjermo.
FOTO: OSCAR HJALMARSSO­N KARLBERG. Ett dop av en av konfirmand­erna ute på Väddö, Karlberg, av Täby församling nu under sommaren. Till höger syns kyrkoherde Michael Öjermo.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KONFIRMAND­ER. Sally Eklund och Alexander Heving Granath dagen innan de konfirmera­s.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK KONFIRMAND­ER. Sally Eklund och Alexander Heving Granath dagen innan de konfirmera­s.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Hans-Christian Nyström.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Hans-Christian Nyström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden