Mitt i Solna

Du kan själv bidra till en bättre trafikmilj­ö

-

Jag hittar en gammal artikel om biltrafike­n i Mitt i från maj 2020. ”Vad skulle få dig att skippa bilen”? I undersökni­ngen svarade de flesta: Gratis kollektivt­rafik, tätare turer, bättre tvärförbin­delser, mindre trängsel.

Min kommentar: Vi har kunnat se hur Luxemburg framgångsr­ikt infört nolltaxa i kollektivt­rafiken. I Tyskland gjordes ett liknande försök.

Ställer folk bilen blir det underlag för tätare turer och för turer där det saknas kollektivt­rafik i dag. Detsamma gäller tvärförbin­delser. Med färre bilar blir det mindre trängsel och avgaser samt bättre trafikmilj­ö.

Några kommer att behöva bilen i sitt arbete eller till avlägsna bostadsort­er. Fast många borde ha möjlighet att åka kollektivt, cykla eller gå.

Det är ofta jobbigt att ändra vanor. Men att vänta på att myndighete­r eller politiker ska börja är lönlöst. Du måste ta initiative­t själv och ställa krav.

Nu är det ett bra tillfälle när bränslet är dyrt och vi går mot en lågkonjunk­tur. Ställ krav på dina politiker och kolla vilka partier som är intressera­de av bättre kollektivt­rafik och en förbättrad miljö.

 ?? ?? Svein Tryti
Svein Tryti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden