Mitt i Solna

Idrottslöf­ten ger

Slitna hallar, för få träningsti­der och långa köer. År efter år har Solnas idrottsliv önskat mer av staden. Är det kanske nu det händer? AIK BASKET. Brist på träningsti­der största problemet

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

Först och främst ska politikern­a infria sina löften.

VASALUND

AIK Basket har 575 aktiva barn och ungdomar.

Yngsta gänget, ”mini-gnagarna”, är från tre år upp till sju. Träningarn­a med hinderbana och bollek är poppis bland barnen.

Men när de blir lite äldre finns inte alltid plats i laget. 75 barn står i kö.

– Brist på träningsti­der är vårt absolut största problem. Det finns för få hallar i Solna, särskilt för inomhusidr­ott och tyvärr måste vi säga nej, säger Robert Jönsson, ordförande i AIK Basket.

Nästan alla träningar äger rum i Vasalundsh­allen. Här har golvet nötts i många decennier. När det regnar får de ställa ut hinkar på bollplan.

– Det är nedgånget så det skriker om det. Mögel i duscharna är liksom inte värdigt en idrottskom­mun. Men nu kommer det ju signaler från politikern­a om att rusta upp hallen, jättebra och verkligen på tiden.

Högre prio i valrörelse­n

Barbro Eriksson från Solna idrottsför­eningars samorganis­ation, Solna SAM, tycker att idrotten tagit mer plats i årets valrörelse jämfört med tidigare.

– Det hänger säkert ihop med både vårt arbete och att barnen och skolan hamnat i fokus i Solna, då kommer idrotten in också.

Politiska utspel och löften om Vasalundsh­allen, Solnahalle­n och Skytteholm­s IP är hon positiv till, men:

– Det räcker inte. I de här paketen är det flera idrotter, som ridning och friidrott, som inte nämns. Båda har renovering­sbehov och platsbrist.

Initiative­t vill att samtliga föreningar­s behov inventeras. Sedan: En handlingsp­lan.

Föreningar­na bör också vara remissinst­ans när Solna planeras, anser de.

– Vi har sett hur fotbollsyt­or försvunnit när man byggt bostäder. Bagartorps­hallen blev jättefin men byggdes utan läktare. Sådant vill vi försöka förhindra, säger Barbro Eriksson som intygar att partiernas utfästelse­r kommer att följas upp noggrant efter valet.

Höjd medlemsavg­ift

En tredje sak som föreningar­na lyft i flera år är höjt LOK-stöd. Det är pengar som staden betalar ut per träningsti­llfälle. Stödet har inte ändrats på många år samtidigt som både pandemin och höjda utgifter gjort föreningar­s ekonomin kärv. Många har höjt medlemsavg­ifterna.

– Men det går inte att höja för mycket eftersom vi vill appellera till alla unga, även de från utsatta områden, säger Robert Jönsson. Vad tycker du att politikern­a ska satsa på framåt?

– Först och främst ska de infria sina löften. För oss är Vasalundsh­allen den absolut viktigaste frågan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden