Mitt i Solna

MP vill ha badstrand vid Bällstaån

- Alexander Kuronen

Ett av Stockholms skitigaste vattendrag ska bli sommarpara­dis. I alla fall om Miljöparti­et i Sundbyberg får bestämma.

Vid den kraftigt förorenade Bällstaån vill Miljöparti­et inrätta en badstrand. Om så blir fallet skulle det vara den första i Sundbyberg.

– Vi i partiet har pratat länge om att vattnet i Bällstaån är riktigt skitigt. I grunden är det vi människor som har skitat ner vattnet, då har vi en förbannad plikt att städa efter oss, tycker partiets gruppledar­e Martin Solberg.

När det smutsiga jobbet väl är utfört öppnar sig en möjlighet för Sumpan att få en riktig badplats, säger han.

– Jag tror att det är fullt möjligt. Vi har andra platser i Stockholms­området där vi har haft förorenat vatten och där man nu kan bada.

Har ni räknat på vad en sanering skulle kosta?

– Det är lite vanskligt. Man kan jämföra med andra, liknande projekt, men det blir olika dyrt beroende på typ av förorening­ar bland annat.

”Ett par års sikt”

Däremot, tillägger Martin Solberg, finns ett statligt stöd som går att ansöka om för att rena vattnet i Bällstaån. Förra året låg det på cirka 900 miljoner kronor, säger han.

Solberg hoppas på ett utökat samarbete med grannkommu­nerna, för att påskynda saneringen av ån.

När kan badplatsen vara invigd?

– På ett par års sikt tror jag att det är fullt genomförba­rt.

Stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C) säger att det låter ”jättetrevl­igt”, men har sina dubier om prislappen.

– Frågan är hur realiserba­rt det är, säger han.

Som en tanke har hans parti ett eget förslag på badlösning vilken han tror är enklare: bygg ut bryggorna i Bällstavik­en och placera en nedsänkbar pool i den.

– I grunden är jag positiv till MP:s förslag och jag är övertygad om att vår idé också är bra.

 ?? FOTO: BERNHARDIN­A HÖRNSTEIN FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PLURRA HÄR. Föreslår Martin Solberg (MP).
BÄLLSTAÅN. Miljöparti­et vill göra det möjligt att ta sig ett dopp i det som i dag är ett av Stockholms­områdets mest förorenade vattendrag.
FOTO: BERNHARDIN­A HÖRNSTEIN FOTO: ULRICA ANDERSSON PLURRA HÄR. Föreslår Martin Solberg (MP). BÄLLSTAÅN. Miljöparti­et vill göra det möjligt att ta sig ett dopp i det som i dag är ett av Stockholms­områdets mest förorenade vattendrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden