Mitt i Solna

SD-förslaget: Riv bron till Rinkeby

-

Den omskrivna bron till Rinkeby bör rivas eftersom den hotar tryggheten i Stora Ursvik, anser Sverigedem­okraterna i Sundbyberg.

”Trams” kontrar kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S).

Sedan gruppledar­en Gary Aelius valt att pröva vingarna på region- och riksdagsni­vå är Richard Torsslow SD:s förstanamn i Sundbyberg. Nu går han till val på att riva en bro som stod färdig för fem år sedan och som ännu väntar på att öppnas till fullo.

– Vi upplever att bron får negativ inverkan på Ursvik och verkligen riskerar människors liv och hälsa här, säger han.

Kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S) kallar förslaget ”trams”.

– Det är rena felaktighe­ter. Dessutom skulle man ta skattepeng­ar från skolbarn och äldre för att riva bron, säger han.

Redan i dag kan fotgängare använda bron, till exempel för att nå tunnelbana­n i Rinkeby. Men Richard Torsslow och partikolle­gan Carina Cortés menar att bron också ger gängkrimin­ella ”en språngbräd­a in på nytt territoriu­m”.

Ett litet stycke bort sträcker sig en äldre gångbro mellan samma stadsdelar. Varför är just den nyare bron ett problem?

– Gångbron binder inte ihop områdena på samma sätt, det blir inte samma tillgängli­ghet. Och de redan befintliga vägarna är genomfarts­vägar mellan områdena, man svänger bara av till Ursvik om man har ärenden dit, säger Carina Cortés.

Det är väl inte bara en bro som avgör om ett område blir utsatt?

– Fast bron gör att gängkrimin­ella som finns i Rinkeby

får nya jaktmarker. Vi kan inte påverka vad som sker i Rinkeby, men vi kan påverka vad som sker i Ursvik, säger Richard Torsslow.

Polisen: Ett politiskt utspel

Polisen vill inte uttala sig om huruvida bron kan göra Stora Ursvik otryggare. Enligt myndighete­ns presstales­person Ola Österling går sådana slutsatser heller inte att dra ”rakt över disk” utan en djupare analys.

– Vi ska hålla oss borta från det om det inte är utredninga­r som polisen eller kommunerna har initierat. Det här är ingen utredning utan ett politiskt utspel, säger han.

Enligt Peter Schilling har SD inte förstått att Sundbyberg­s styrka ligger i goda kommunikat­ioner.

– Det blir en bro som bygger ihop så att folk kan gå till jobbet, får lätt pendla och byta erfarenhet­er. Att det skulle svämma över av kriminalit­et är rent hittepå, säger han.

Alexander Kuronen

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PETTER BECKMAN ?? Peter Schilling (S).
I BRUK. Bron används redan av en och annan fotgängare som enkelt kliver runt avspärrnin­garna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PETTER BECKMAN Peter Schilling (S). I BRUK. Bron används redan av en och annan fotgängare som enkelt kliver runt avspärrnin­garna.
 ?? PRESSBILD ?? Carina Cortés (SD).
PRESSBILD Carina Cortés (SD).
 ?? ?? Richard Torsslow (SD).
Richard Torsslow (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden