Mitt i Solna

LÄTTARE ATT GÅ, CYKLA OCH ÅKA KOLLEKTIVT

-

Solna är både en storstadsk­ommun och en genomfarts­kommun. Det gör att trafiken är en av våra största utmaningar. Det leder också till sämre luftkvalit­é och en hel del buller. Det är inte bra för hälsan. Vi i Centerpart­iet ser stadens trafikprob­lem, men ser samtidigt många lösningar.

Vi vill bygga ut kollektivt­rafiken, bland annat genom busskörfäl­t på Solnavägen, Frösundale­den och Kolonnväge­n. Ökad turtäthet och bättre lagda busslinjer ger fler möjlighet att resa effektivt och klimatsmar­t. Gula linjen och tvärbanan borde förlängas norrut. Tunnelbana­n i Solna strand, Västra skogen och pendeltåge­t vid Ulriksdal behöver varsin andra uppgång. Vi skulle även vilja se pendelbåta­r på Ulvsundasj­ön och vid Bockholmen.

Det behövs också fler laddstolpa­r för elbilar, fler elbussar inom SL-trafiken, samt mer växter och grönytor som har en motverkand­e effekt på partiklar. Runt större vägar som E4:an behöver vi ljuddämpan­de lösningar.

Trafikprob­lemen minskar också när fler har möjligt att gå eller cykla. Genom att ha breda trottoarer, bra cykelvägar som är anpassade och tillgängli­ga för alla, samt tydliga vägmarkeri­ngar, förbättras både framkomlig­heten, stadsmiljö­n och den allmänna hälsan. Vi vill även börja sopsalta huvudgångs­tråk så att det blir säkrare att vara fotgängare året om.

Centerpart­iet vill slutligen göra om bland annat Enköpingsv­ägen och Solnavägen till stadsgator. Det betyder att hastighets­gränsen sänks. Busstrafik, gående och cykel får större gatuutrymm­e. Längs gatorna vill vi se bebyggelse varvat med växtlighet i gatumiljön, för en bättre stadsmiljö.

 ?? MAGNUS PERSSON ??
MAGNUS PERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden