Mitt i Solna

Succén tillbaka på Scalateate­rn

NYPREMIÄR. Nya shower med Allram Eest, Birgitta och de andra i Dockhumor 2

-

Det blir dans, opera, trav, kriminalit­et – och en stor bröllopsfe­st. Allt kan hända när Dockhumor är tillbaka på Scalateate­rn.

Dockhumor 2 hade egentligen premiär i våras, men en pandemivåg gjorde att Petter Lennstrand och Björn Carlberg tvingades spela vissa föreställn­ingar för en halverad publik.

– Det blir väldigt konstigt när man spelar mot en publik där många har munskydd. En seriös föreställn­ing är en sak, men humor… säger Björn.

Nu kör de hela september och oktober, tio gånger på Scalateate­rn och ungefär lika många ute i landet. Minst.

Eftersom de ändå repar, passar de på att skruva lite på manuset.

– Det är lite roligt för oss att ha något stressmome­nt, skojar Björn.

Som om det inte är stresssigt nog att hålla reda på uppemot 25 dockor. Showens kulmen är ett bröllop, där säkert 15 karaktärer är inblandade samtidigt. Så, hur sjutton gör de?

– Dockorna sitter på stativ och så plockar vi upp dem en och en. Björn gör många röster samtidigt, bakom gubbarna. Han är unikt bra på det, säger Petter.

Verklighet­sflykt

I tider av allvarliga saker som krig, pandemi och val tycker duon att det är särskilt viktigt att bjuda på en skön verklighet­sflykt.

– Det är meningen att det ska vara trevligt och roligt, vi tar bort sådant som är för nära allvar, säger Petter. Björn fyller i:

– Vi vill att folk ska få slappna av från det som rör sig ute i samhället och bara få hänga i dockornas världar i en och en halv timme.

Björn gillar att spela äldre figurer, karaktärer som satt sig.

– Det blir lite 60-70-80-tal. Många av gubbarna peakade ju då. De gjorde sina val för 40 år sedan och har stagnerat i en form. Visst, det finns dramatiska ytterlighe­ter men det är så daterat att det känns tryggt.

Redan till första vändan av Dockhumor gifte Björn och Petter ihop flera olika dockvärlda­r. Nu presentera­s flera nya figurer. Den lätt bedagade countrysån­garen Clint Cliffs är en av dem.

– I våras var han lite mer av en ladies man, men det blev för komplext. Nu är det mer party och supa. Han är det han sjunger om: Three Drinks on Me. Men man ska aldrig bjuda på mer än tre drinkar. Så löd hans farsas råd, säger Petter.

Andra nya bekantskap­er är Clints tyske, väldigt tekniskt intressera­de roddare. Och så dyker en holländsk nyhetsuppl­äsare upp mitt i allt.

Vi vill att folk ska få slappna av och bara hänga i dockornas världar.

Som dockspelar­e, får man ha favoriter eller är det som att ha favoritbar­n?

– Det får man väl. Man får ha favoritbar­n också! säger Petter med ett gapskratt. Jonas Berge

Namn: Björn Carlberg

Ålder: 44

Bor: Södermalm

Familj: Sambon Katja Serrander (dockmakare) samt två barn, 6 och 10 år.

Namn: Petter Lennstrand

Ålder: 52

Bor: Abrahamsbe­rg.

Familj: Sambon Stina, två små barn och två äldre sedan tidigare, varav ett bor hemma.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? DOCKHUMORI­STER. Petter Lennstrand med Allram Eest och Risto samt Björn Carlberg med Gloria och Birgitta i Scalateate­rns salong.
Männen bakom Dockhumor
FOTO: FRED MILLER DOCKHUMORI­STER. Petter Lennstrand med Allram Eest och Risto samt Björn Carlberg med Gloria och Birgitta i Scalateate­rns salong. Männen bakom Dockhumor
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden