Mitt i Solna

”Ett tryggare Stockholm utan köer”

Ska Stockholms­regionen fortsätta utveckla

- Finansregi­onråd

de privata alternativ­en i vården – eller ska politikern­a ”ta tillbaka kontrollen” som Socialdemo­kraterna säger? I sista tidningsnu­mret innan valet låter vi de båda huvudkomba­ttanterna argumenter­a för sin sak. /Petter Beckman, debattreda­ktör

Stockholm ska vara en plats för frihet, trygghet och framtidstr­o. Här ska företag frodas och familjer vilja leva. Många av dessa positiva värden präglar redan i dag huvudstads­området som är en av Europas mest konkurrens­kraftiga regioner, med många globala huvudkonto­r, världsleda­nde forskning och en stark tillväxt.

För att kunna fortsätta på den vägen måste vi mota bort de mörka moln som tillåtits dra in över Stockholms­regionen. Den växande otrygghete­n är det största hotet. Med ett rekordhögt antal gängskjutn­ingar, etablerade stöldligor och allt färre poliser är läget akut.

Det behövs fler poliser och skärpta straff. Men det är inte hela lösningen. Därför går vi moderater i Region Stockholm till val på en trygghetsm­iljard som ska gå till 300 nya ordningsva­kter, fler trygghetsk­ameror och förstärkt trygghetsc­entral i kollektivt­rafiken. Detta för att trygga våra resenärer, patienter och medarbetar­e när regeringen misslyckat­s.

Stockholma­rnas hushållsek­onomi är också viktig. Det är dyrt att vara stockholma­re och situatione­n blir alltmer ohållbar med höga el- och bränslepri­ser. Köpkraften urholkas nu snabbt, vilket gör att behovet av breda skattesänk­ningar och stärkta pensioner är uppenbart.

Samtidigt går vi mot en lågkonjunk­tur. Men jag känner mig trygg med att Region Stockholm har en ekonomi i balans tack vare en god hushållnin­g. Det gör att vi kan lova att inte höja skatten och leverera sjukvård och kollektivt­rafik av högsta kvalité även framöver. Regionens ekonomiska styrka gör det möjligt för oss att rikta fokus på att korta vårdköerna och bygga ut kollektivt­rafiken.

sjukvårdsb­ehovet framöver måste vården fortsätta växa. Vi behöver öka resurserna till vårdcentra­lerna, rekrytera fler barnmorsko­r, satsa på att motverka barn och ungas psykiska ohälsa samt bygga ut med 200 nya vårdplatse­r för att korta väntetider­na på akutmottag­ningarna.

Sedan 2006 har vi moderater fördubblat vårdbudget­en. Vi är garanten för att med ordning och reda i ekonomin alltid kunna prioritera kärnverksa­mheterna.

För att klara

ned närakuter och dra undan mattan för fristående vårdgivare så det blir mindre vård för stockholma­rna. Det säger Moderatern­a nej till.

Vänsterblo­cket vill lägga

Irene Svenonius (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden