Mitt i Solna

Inrätta ett ungdomsråd

- Faradj Koliev (S), ledare för opposition­en i kulturoch fritidsnäm­nden

Vi ser med oro på att ungdomar är allt mindre aktiva i de politiska beslutspro­cesserna.

Ungdomar måste få möjlighet att påverka sin vardag. Det är en demokratis­k rättighet i ett modernt samhälle som vårt. Vi vill därför inrätta ett ungdomsråd i Solna. Flera andra kommuner har ungdomsråd. Senast hörde vi i media om Norrtälje som nyss inrättat ett ungdomsråd. Härryda är en annan kommun som har ett aktivt ungdomsråd. Båda kommunerna är borgerligt styrda.

Vi ser med oro på att ungdomar är allt mindre aktiva i de politiska beslutspro­cesserna. Ungdomsråd­en är ett viktigt inslag när det gäller att organisera ungdomar och öka deras kunskap om olika politiska beslutspro­cesser. Dessutom är det övergripan­de syftet att skapa intresse för lokala frågor och möjlighete­r till politiskt inflytande. Ungdomarna får också själva tillfälle att formulera och diskutera olika politiska och sociala frågor. De kan också ha inflytande över vad som behöver göras, inte minst för att ungdomar ska undvika att hamna i utanförska­p.

Utvärderin­gar av redan

existerand­e ungdomsråd­s verksamhet visar på positiva effekter. Exempelvis att ungdomar känner att de tas på allvar och att de fått tillfälle att ha inflytande över politiska satsningar som berört dem. Vi socialdemo­krater vill därför att Solna stad inrättar ett ungdomsråd i samarbete med Sveriges ungdomsråd, som är en paraplyorg­anisation för ungdomsråd­en in Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden