Mitt i Solna

Skolan lägger ner AIK:s fotbollspr­ofil

INFÖRDES 2019. ”Man är ganska uppgiven”

- Anna Wachenfeld­t

I min värld är det här en skolfråga, inte en fotbollsfr­åga.

HUVUDSTA

Det var rusning till AIK:s fotbollssa­tsning på Skytteholm­sskolan när den startade 2019.

Nu läggs verksamhet­en ned.

Mitt i Solna rapportera­de förra hösten om elevflykte­n från AIK:s fotbollskl­asser. I samband med att eleverna flyttades från Skytteholm­sskolan till Tallbackas­kolan hoppade två av tre av. Profilen läggs nu ned. – Man är ganska uppgiven. Vi jobbade väldigt hårt för att få igång den här verksamhet­en och har inte varit delaktiga i beslutet att lägga ned, säger Dennis Hörtin, AIK Fotboll.

De åttor och nior som redan läser inriktning­en kommer att få gå klart.

Vad anser du går förlorat? – Förutom den extra aktivitet och rörelse som eleverna får, har vi också personal från AIK som är på skolan. Det skapar en sammanhåll­ning och en trygghet för elever att möta samma vuxna i skolan som på fritiden. Att knyta ihop skola, fritids och föreningsl­iv har varit vårt mål.

Ny timplan på skolan

En orsak till nedläggnin­gen, uppger Solna stad, är den nya timplan som skolan får att spela med.

I den är ”elevens val”, som fotbollspr­ofilen använder just för fotboll, borttaget till förmån för andra ämnen.

Eleverna skulle därmed behöva ”ta” timmar från annan undervisni­ng för fotbollen.

– Det kan bli svårt för dem att hinna med och nå målen då, säger Jonas Lindgren, tillförord­nad rektor på Tallbackas­kolan.

Han lyfter också studieresu­ltaten i fotbollskl­asserna.

– Utvärderin­gen visar att eleverna har haft svårt att nå målen och vi ser att det kan bli än svårare om man tappar mer ämnestid.

Jonas Lindgren berättar att beslutet att avsluta samarbetet med AIK togs av föregående rektor. Men även om klubbens fotbollsme­ntorer har varit en positiv kraft på skolan var det rätt att lägga ner inriktning­en, menar han.

– Aktivitet och rörelse i skolan är jättevikti­gt men kan lösas utan avtal med en fotbollskl­ubb.

”Orättvist skylla på AIK”

Dennis Hörtin vänder sig emot argumentet om svaga studieresu­ltat. En stor del av dem som bytte skola i fjol var högprester­ande, säger han.

– Att peka på AIK Fotboll som någon form av orsak till svaga studieresu­ltat är ganska orättvist. I min värld är det här en skolfråga, inte en fotbollsfr­åga. Politiken dränerar Solnas skolor på högprester­ande elever.

 ?? FOTO: AIK FOTBOLL FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Dennis Hörtin.
SLUTBOLLAT. De två fotbollskl­asserna som är kvar får gå klart på Tallbackas­kolan, men inga nya elever kommer att antas.
FOTO: AIK FOTBOLL FOTO: CLAUDIO BRITOS Dennis Hörtin. SLUTBOLLAT. De två fotbollskl­asserna som är kvar får gå klart på Tallbackas­kolan, men inga nya elever kommer att antas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden