Mitt i Solna

Så kan du själv öka tryggheten där du bor

-

Sann trygghet uppstår genom gemenskap. Sättet att få människor att känna sig trygga i till exempel ett bostadsomr­åde är att genomföra ”lär känna din granne projekt”, där man hus för hus bjuder in till träffar så att folk vet vilka som bor i huset och blir bekanta med sina grannar.

Förtätning­ar och överexploa­tering av nya områden skapar också en situation med för många människor som inte känner varandra. Falsk trygghet är illusionen av att det går att kontroller­a det okända med övervaknin­gskameror, fler poliser och väktare, hårdare straff etcetera.

Det är ett brett och långsiktig­t socialt arbete som gäller, där föräldrar, ungdomar boende, hyresvärda­r, socialarbe­tare och polis samarbetar för att skapa lösningar: skapa trivsamma bostadsomr­åden, ge unga möjlighet att försörja sig och forma sina liv utan droger och våld.

Det som krävs är att politiker avsätter resurser och gör planer för hur samhället ska förändras, och att föräldrar, unga och andra medborgare ställer krav på att en sådan förändring inleds. Vad kan du göra för att starta förändring där du bor?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KAMEROR. Ger falsk trygghet, enligt skribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS KAMEROR. Ger falsk trygghet, enligt skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden