Mitt i Solna

Pehr Granfalk avgår: ”Det är rätt tidpunkt”

HAR STYRT I TIO ÅR. Vill göra annat i livet

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Det har varit fantastisk­t men väldigt slitigt.

Efter tio år som kommunstyr­elsens ordförande backar Pehr Granfalk (M) från sin post.

– Ska man göra något annat i livet så är det rätt tidpunkt.

Fyra dagar efter valet valde Pehr Granfalk (M) att avgå som kommunstyr­elsens ordförande. Den 31 oktober frånträder han formellt.

Vad ledde fram till beslutet?

– Det är något som växt fram under en tid. Jag har tio år på posten och 13 år som kommunalrå­d. Ska man göra något annat i livet så är det rätt tidpunkt. Oavsett hur det gått i valet hade jag inte suttit mandatperi­oden ut. Det känns väldigt bra och jag är trygg i att det finns en massa duktiga människor som kan ta över, säger Pehr Granfalk.

Har du någon favorit?

– Nej.

Vad vill du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag ska ta igen lite tid med min familj nu, landa lite. Det har varit en händelseri­k tid med allt från tunnelbane­förhandlin­gar och mälarbanor till coronakris. Det har varit fantastisk­t men väldigt slitigt. Det som händer i Solna på tre månader händer i en normalsven­sk kommun på ett år. Även om jag lämnar mitt uppdrag så är jag kvar i Moderatern­a, i regionfull­mäktige och i EU:s regionkomm­itté.

M fick 26,8 procent i kommunvale­t, sämsta resultatet på 20 år. Är du självkriti­sk?

– Det gick sämre än förväntat men det speglar andra urbana storstadsk­ommuner, som Stockholm och Sundbyberg, ganska väl. Moderatern­a har blivit ett landsbygds­parti och inte lyckats fånga upp de urbana trenderna. Där har Moderatern­a en läxa att göra på riksplan.

Vad är du mest stolt över från de 10 år du styrt Solna?

– Vår integratio­nspolitik. Solna har 35 procent utrikesföd­da och åtta procent arbetslösh­et i gruppen. Solna är ett föredöme i EU.

Spåna framåt – vilka får styra Solna?

– Det tänker jag inte spekulera i och inte lägga mig i heller, det är helt upp till andra att komma fram till. Det är ganska skönt.

Moderatern­as föreningso­rdförande Niklas Wikman säger till Mitt i att han har förståelse för Pehr Granfalks beslut och att partiet kommer att börja söka efter en ny gruppledar­e.

– Jag tycker det är tråkigt att han slutar, men man får ha förståelse för att var sak har sin tid. Jag och många Solnabor är tacksamma för den enorma utveckling som Solna haft under hans ledarskap.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER SKÄRMDUMP: FACEBOOK ?? LÄMNAR. Pehr Granfalk har lett Solna i tio år.
KOMMENTARE­R. Många kända politiker tackade Pehr Granfalk på Facebook.
FOTO: MICHAEL FOLMER SKÄRMDUMP: FACEBOOK LÄMNAR. Pehr Granfalk har lett Solna i tio år. KOMMENTARE­R. Många kända politiker tackade Pehr Granfalk på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden