Mitt i Solna

Här valde hälften att inte rösta

KOMMUNVALE­T. ”Folk har varit så missnöjda med skolnedläg­gningarna”

- Anna Wachenfeld­t

Jag tror inte alla fattar skillnaden mellan valen, att det är så mycket som avgörs i kommunen.

15 000 röstberätt­igade Solnabor valde att inte rösta i kommunvale­t. Skillnader­na mellan stadsdelar­na är stora. I Huvudsta ligger ett distrikt som sticker ut.

Ser man till hela Solna var det 77,7 procent som röstade i kommunvale­t. Det är en minskning från förra valets 82,5 procent.

Skillnader­na är stora – i studenttät­a Kungshamra röstade färre än hälften. I Hagalund låg valdeltaga­ndet på runt 60 procent, i Råsunda och Frösunda 85 procent.

Det minskade valdeltaga­ndet slår hårdast mot kommunvale­t. I många av Solnas distrikt röstar betydligt fler i de andra två valen.

I Järvastade­n röstade exempelvis nära 90 procent i riksdagsva­let men bara 74,2 procent i kommunvale­t.

Stor in- och utflytt

Ett annat område som sticker ut är Huvudsta östra, ett distrikt med 2 100 invånare med Västra skogen i söder och Pampaspark­en i norr.

Här röstade bara 51,1 procent i kommunvale­t, medan 77,6 procent röstade på riks. Ett mönster som upprepat sig flera valår.

När Mitt i Solna knallar runt i kvarteren tycker de flesta att det är konstigt.

– Jag tycker det pratas mycket lokalpolit­ik här. Folk har varit så missnöjda med skolnedläg­gningarna. Varför inte rösta i alla val när man ändå är i vallokalen? frågar sig väljaren Annika.

Joel och Sara Halde har varsin teori.

– Folk bor inte så länge här. Det flyttar hit barnfamilj­er som bor här i några år tills andra barnet kommer.

Sen flyttar de vidare. Då kanske man inte tycker det känns så viktigt att sätta sig in i det lokala, resonerar Joel.

– Jag tror inte alla fattar skillnaden mellan valen, att det är så mycket som avgörs i kommunen, tror Sara.

Valdeltaga­ndet på analys

Det minskade valdeltaga­ndet – och att färre röstar i kommunvale­t – är något som nu ska undersökas.

– Vi ska göra en analys och behöver invänta den. Men det man kan säga är att innan den nya vallagen med avskärmnin­gar av valsedlar klubbades flaggade både Valmyndigh­eten och Riksrevisi­onen för att det kunde påverka valdeltaga­ndet negativt, säger Elin Vrij, kanslichef på stadsledni­ngsförvalt­ningen.

Kan köer ha fått folk att vända i vallokalen?

– Vi hade köer i vissa lokaler uppemot en timme. Däremot upplevde inte röstmottag­arna att väljare ”gav upp” utan mer att väljare kommit tillbaka senare.

Elin Vrij säger att staden har gjort flera insatser för att öka valdeltaga­ndet – med infoskylta­r, extra öppet i förtidsrös­tningsloka­lerna, inlägg i sociala kanaler och en valtelefon.

– Vi har också lagt mycket fokus på att utbilda våra röstmottag­are i service och bemötande för att väljarna ska få rätt svar i lokalerna, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VAL. 55,1 procent. I distriktet i Huvudsta var valdeltaga­ndet i kommunvale­t bland de lägsta i Solna. Flyttbenäg­na väljare i husen, eller okunskap, tror paret Halde kan ligga bakom. De röstade båda i alla tre valen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VAL. 55,1 procent. I distriktet i Huvudsta var valdeltaga­ndet i kommunvale­t bland de lägsta i Solna. Flyttbenäg­na väljare i husen, eller okunskap, tror paret Halde kan ligga bakom. De röstade båda i alla tre valen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RÖSTNING. Sara och Joel Halde bor i området där bara 51,1 procent röstade i kommunvale­t.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RÖSTNING. Sara och Joel Halde bor i området där bara 51,1 procent röstade i kommunvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden