Mitt i Solna

Partiet Nyans väcker frågan: Hur ska Stockholm hålla ihop?

Partiet Nyans säger att de vill öka sammanhåll­ningen i Stockholm – genom att stärka muslimers rättighete­r. Forskare ser en risk för ökad polariseri­ng. Och Moderatern­a har en helt annan vision om ökad gemenskap. M: ”Vi behöver en värdegemen­skap” Nyans: ”Re

- Text: Petter Beckman,

”För ett Stockholm som håller ihop”. Partiet Nyans affischer har i veckor ropat ut sitt budskap från lyktstolpa­rna i Järva, Fittja, Skärholmen och Jordbro.

Och många har lyssnat. I en del av Rinkeby blev Nyans det största partiet med nästan 30 procent.

– Vi har visat att socialdemo­kraternas anti-muslimska politik inte går hem och att främlingsf­ientlighet­en i valrörelse­n får konsekvens­er, sa partiledar­en Mikail Yüksel vid en pressträff i Kista i förra veckan.

Men vad för slags konsekvens­er? Och vad menar Nyans med ”att hålla ihop”?

– Vi strävar efter ett samhälle där befolkning­en lever hand i hand med respekt för varandras olikheter, förklarar Mikail Yüksel vid pressträff­en.

Socialdemo­kraterna, som tappade tusentals förortsrös­ter till det nya partiet, är av motsatt uppfattnin­g.

– Nyans är ett extremt parti som har bedrivit valkampanj genom att spela på motsättnin­gar och sprida rädsla och splittring, säger Catharina Piazzolla, partisekre­terare för S i Stockholm.

Allt detta förnekas av Nyans företrädar­e. Målet är att fler ska känna sig delaktiga genom att minoritete­rs rättighete­r tas på allvar – framför allt religionsf­riheten, förklarar partiledni­ngen.

– Det är inte vi som vill separera. Det är den bristande respekten för religiösa uttryck som tvingar folk bort från samhället, sa partisekre­teraren Rami Hussein till Mitt i i våras.

Men det är inte bara socialdemo­kraterna som reagerat mot det nya partiets retorik – där socialtjän­sten, skolsystem­et och rättsväsen­det ofta misstänkli­ggörs för att medvetet diskrimine­ra muslimer.

– Sådana grundlösa anklagelse­r mot svenska myndighete­r riskerar att öka islamofobi­n eftersom det stärker fördomarna om att alla somalier och muslimer tänker så, säger Mustafa Ismail, ordförande i Somaliland­s Riksförbun­d.

Simon Sorgenfrei är professor i religionsv­etenskap på Södertörns högskola:

– Om Nyans spelar på muslimers känsla av att vara förföljda och diskrimine­rade av svenska samhället kan det bidra till att den motsättnin­gen – vare sig den är reell eller inte – förstärks, säger han.

Så hur ska splittring­en minska? Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd anser inte att Sverige ska backa en tum. Hans vision om sammanhåll­ning är en helt annan.

– Nyans vänder sig systematis­kt till de grupper som är minst etablerade, som är mest religiösa och som har synsätt som är mest svårförenl­iga med det svenska samhällets, säger han. Tvärtom

behöver övriga partier prata mycket tydligare om behovet av gemensamma värderinga­r, menar Ole-Jörgen Persson.

– Det behövs ett stort arbete för att Sverige ska bli en värdegemen­skap, där vi är någorlunda överens om synen på jämställdh­et, frihet och religionen­s roll i samhället. Det är den kanske viktigaste politiska uppgiften framöver.

Leder inte det bara till ännu starkare stöd för Nyans i den här väljargrup­pen?

– Kanske. Men jag ser ingen annan väg, svarar Ole-Jörgen Persson (M).

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL petter.beckman@mitti.se ?? KAMPANJ. Partiet Nyans har riktat in sig mycket på Järva i sina kampanjer. Här en valaffisch intill Kista busstorg.
FOTO: LOUISE BORNHALL petter.beckman@mitti.se KAMPANJ. Partiet Nyans har riktat in sig mycket på Järva i sina kampanjer. Här en valaffisch intill Kista busstorg.
 ?? ??
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? UTE PÅ VALDAGEN. Mohamed Hagi Farah är f d medborgarv­ärd i Rinkeby och har varit engagerad i att få folk att rösta, oavsett på vad. Han ser årets val som en vändpunkt. ”Många har tröttnat, nu vill de vara med och påverka. Det är dags att ena landet”, säger han.
FOTO: PETTER BECKMAN UTE PÅ VALDAGEN. Mohamed Hagi Farah är f d medborgarv­ärd i Rinkeby och har varit engagerad i att få folk att rösta, oavsett på vad. Han ser årets val som en vändpunkt. ”Många har tröttnat, nu vill de vara med och påverka. Det är dags att ena landet”, säger han.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Ole-Jörgen Persson (M).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Ole-Jörgen Persson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden