Mitt i Solna

Bryt spiralen – andra hälften är inte ond

- Lukas Adamsson

Om vi vore ärliga skulle alla erkänna att ingen politik och inte person är perfekt.

Årets valrörelse har visat att vi är ett splittrat land. Ett samhälle där den ena hälften fruktar och hatar den andra hälften måste anses som misslyckat.

Jag har alltid röstat för de partier som jag tycker represente­rar medmänskli­ghet. Därför är det i mina ögon ett speciellt svek och ett hyckleri att de som säger sig stå för samma sak väljer en retorik – både innan, under och efter valet – som går ut på att den andra sidan är ond.

För det första. Den andra sidan är inte ond. Jag har varit ute på promenader, suttit i kaféer och gått i matbutiker, i alla olika delar av landet. Det är alldeles tydligt att hälften av människorn­a inte är onda.

För det andra. När vi hela tiden fokuserar på vilka problem som finns och varför de är någon annans fel, så glömmer vi att rannsaka oss själva. Om vi vore ärliga skulle alla erkänna att ingen politik och ingen person är perfekt – i stället för att ta för givet att den andra sidan inte har något värdefullt som vi kan lära oss av.

Det är dags att bryta den här spiralen av rädsla och hat. Med styrka, mod och framför allt ödmjukhet och förståelse har vi en chans att fortsätta framåt och skapa, inte bara ett politiskt styre, utan också – desto viktigare – en samhällsan­da som verkligen är medmänskli­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden