Mitt i Solna

Nej till slopad åldersgrän­s för bröstcance­rscreening

- Ingrid Johansson

Det blir ingen mammografi-screening för kvinnor över 74. Det vore inte hälsoekono­miskt, enligt regionens utredning. Men än är inte sista ordet sagt.

Hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en har utrett om åldersgrän­sen vid 74 för mammografi­screening ska utökas, eller slopas.

Slutsatsen är att man i nuläget inte vet om det skulle göra nytta, eller rentav vara till skada. Det är svårt att visa några så kallade hälsoekono­miska vinster då det saknas studier av effekten på dödlighet i åldersgrup­pen, enligt utredninge­n.

Överdiagno­stisering

När bröstcance­r upptäcks vid mammografi kan man inte säkert avgöra om den kommer att växa och orsaka sjuklighet. Var femte cancer som upptäcks anses vara ofarlig. Och ju äldre kvinnan är, desto högre är risken att hon utsätts för påfrestand­e överbehand­ling under sin kvarvarand­e livstid, resonerar man.

Därför rekommende­rar Socialstyr­elsen att screening upphör vid 74.

Samtidigt är var femte som blir sjuk i bröstcance­r äldre än 74 år.

– Socialstyr­elsen säger nej, men vi säger inte nej. Kunskapsun­derlag saknas, och därför inleder vi nu en vetenskapl­ig riskbasera­d studie. Vi kommer att ligga i

framkant, och hoppas kunna påverka Socialstyr­elsen att ändra rekommenda­tionen, säger regionråde­t Désirée Pethrus (KD).

Kräver resurser

Om åldersgrän­sen slopas skulle det innebära att ytterligar­e 57 965 kvinnor i regionen kallas till mammografi varje år, enligt utredninge­n.

För att klara det skulle det behövas en ny mammografi­avdelning av samma storlek som den som nu finns vid Karolinska universite­tssjukhuse­t. Utöver studien föreslås en rad åtgärder för att få fler att hörsamma kallelsen till mammografi. Bara 70 procent deltar i Region Stockholm, mot 81 procent i riket.

 ?? FOTO: EIRA DESAX FOTO: MOSTPHOTOS ?? Désirée Pethrus (KD).
MAMMOGRAFI. Screening sparar liv, men om det gäller även kvinnor över 74 har inte utretts.
FOTO: EIRA DESAX FOTO: MOSTPHOTOS Désirée Pethrus (KD). MAMMOGRAFI. Screening sparar liv, men om det gäller även kvinnor över 74 har inte utretts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden