Mitt i Solna

Tänk om – bygg bostäder i stället för nya kontor

- Björn Bränngård

Det byggs mycket i Solna. Inte minst kontor. Trots att vi redan är den enda kommunen i Sverige med fler arbetsplat­ser än invånare planerar Solna ytterligar­e en miljon kvadratmet­er ny kontorsyta. En miljon! Det räcker till ett eget rum till varje Solnabo, från nyfödda till 100-åringar.

Idag minskar efterfråga­n på kontorsyto­r då aktivitets­baserade kontor ökar och allt fler jobbar på distans. Varför då mer kontor i Solna? Företagen betalar bara statlig skatt och de som pendlar betalar kommunal skatt där de bor. Varje dag fördubblas Solnas befolkning av de som kommer hit för att jobba. Det vore bättre om de fick bostad i Solna.

Men så här skrev kommunstyr­elsens avgående ordförande Pehr Granfalk (M) på Moderatern­as facebooksi­da i juni i år: ”De närmaste åren behöver Solna fokusera på att alla de projekt som nu växer fram. Därför vill vi sänka målsättnin­gen i översiktsp­lanen från 800 lägenheter varje år till 500. Solna ska ha tid att växa in i sin nya kostym.” Det är alltså bostadsbyg­gandet som ska minska, ej kontor! Tänk om! Gör rätt! Bygg inte fler kontor! Vi har mer än nog. Bygg i stället bostäder och framför allt hyresrätte­r! Och bygg om tomma kontor till bostäder!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden