Mitt i Solna

Experten: Räkna med fortsatt prisfall i höst

- Märta Lefvert

På lång sikt måste priserna anpassas efter folks inkomster.

En mörk höst väntar på bostadsmar­knaden. Finansanal­ytikern Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att inte vänta.

– Det prisfall vi ser kommer att fortsätta, säger han.

De senast månaderna har bostadspri­serna sjunkit markant i Sverige. Orsaken är höjda boräntor, som en följd av att Riksbanken höjt styrräntan. Och vi har inte sett slutet, menar finansanal­ytikern Peter Malmqvist.

– Riksbanken kommer att höja styrräntan betydligt i höst.

Det betyder negativa överraskni­ngar för många eftersom det gör att boräntorna stiger, säger han.

Hur mycket vill Peter Malmqvist inte sia om, i ”det dramatiskt stigande läge som råder”. Men han nämner att den 2-åriga räntan var 1,75 procent hos de stora bankerna i oktober 2021 och att de nu har stigit till drygt 4 procent. En kraftig indikator om vad som väntar, menar han.

– Det har gått oerhört fort och har skapat ett prisfall på bostäder som vi inte sett sedan hösten 2017. Då var orsaken troligen Finansinsp­ektionens aviserade amortering­skrav, som infördes våren 2018, säger han.

Nödvändigt på sikt

Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att ”agera nu”. För köpare är det tvärtom.

– De som är i den lyckliga situatione­n att de har pengar att köpa för och kan välja tidpunkt ska inte ha för bråttom, säger han.

På kort sikt är de sjunkande priserna inte bra med osäkerhet i ekonomin som följd, men på lång sikt menar Peter Malmqvist att de är nödvändiga.

– Prisrallyt har varit extremt, med ökningar på 7–8 procent per år under 15 år. Det är mycket mer än vad människors inkomster ökat och har gynnat spekulatio­n. På lång sikt måste priserna anpassas efter folks inkomster.

 ?? ?? Peter Malmqvist. PRESSBILD
Peter Malmqvist. PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden