Mitt i Solna

Här finns mer svamp än i södra länet

- Alexander Kuronen

Norra Stockholm kan sträcka på sig som en stolt fjällskivl­ing. Här har svampbestå­ndet i år varit betydligt bättre än i länets södra delar.

Att det finns fler godbitar i hatt i länets norra delar har med vädret att göra.

– Det har regnat mer norr om stan. Så vill man plocka svamp nu är det bättre att dra norrut, säger svampkonsu­lenten Majken Ekstrand.

Enligt henne har väderleken varit gynnsam för svampskörd­en i Solna och Sundbyberg. Samtidigt ser det ännu bättre ut i områden som Väsby och Knivsta.

Ont om klassiker

Vill du däremot lägga vantarna på en kantarell bör du åka så långt från Stockholms­området som möjligt; åtgången på ”skogens guld” är rykande, konstatera­r svampkonsu­lenten. Och stensoppen, även kallad karljohan, har hon inte sett mycket av här i år. Däremot i Jönköpings­trakten.

– Så vill man komma hem med full svampkorg är det bra att lära sig fler sorter.

Kan du nämna en matsvamp som många missar?

– En bra nybörjarsv­amp är citronslem­skivling som är väldigt lätt att känna igen på sin gråbruna hatt, ljusgrå skivor och citrongula fot. Den växer i samma typ av miljöer som kantarelle­r.

– Den är väldigt lätt att känna igen, men lite slemmig så folk blir kanske lite avskräckta. Man drar bort det slemmiga före tillagning.

Konvention­ell syn på skönhet lämpar sig inte alltid när man ska plocka svamp?

– Nej. Några av de vackraste svamparna är också giftiga.

Frustreras du av att se en massa god svamp i skogen som folk går miste om?

– Nej, jag ler i mjugg och så plockar jag allihop.

Som svampår betraktat upplever Majken Ekstrand att 2022 är ”ganska normalt”. Men den frågan är också öppen för individuel­la tolkningar, tror hon.

– Ett bra svampår för mig är att man får vara ute och vara i skogen!

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HITTAR MATEN. Länets svampplock­are gör störst lycka i trakterna mellan Stockholm och Uppsala, enligt svampkonsu­lenten Majken Ekstrand.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HITTAR MATEN. Länets svampplock­are gör störst lycka i trakterna mellan Stockholm och Uppsala, enligt svampkonsu­lenten Majken Ekstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden