Mitt i Solna

Tuff kamp för att hålla priserna nere

Inte sedan 80-talet har matprisern­a ökat så snabbt som de gör nu. Resultatet: Kampanjjak­t – och fler stölder.

- Anna Wachenfeld­t Alexander Kuronen

Kaffe + 37 procent. Hushållsos­t + 28 procent. Vitkål + 47 procent. Mjölk + 29 procent. Det är Statistisk­a centralbyr­ån som listar prishöjda livsmedel under det senaste året.

Inte sedan 80-talet har matprisern­a stigit så snabbt som nu.

Rusande el- och dieselpris­er, inflatione­n och kriget i Ukraina som minskat tillgången på viktiga varor som spannmål ligger bakom.

Då blir extraprise­r extra hett.

En som jagar kampanjvar­or när Mitt i besöker butiker i området är Maria Saleh från Näckrosen.

– Jag kollar i tidningen vad det är för priser den här veckan, på schampo, smör och så vidare. Och så köper jag flera, det gäller att passa på. Man minskar på mycket grejer och måste tänka på allt när man handlar, säger hon.

Dyra varor mindre intressant­a

Frank Telin, handlare på Hemköp i Huvudsta, bekräftar beteendet.

– Vi märker att det köps mer på extrapris. Samtidigt minskar efterfråga­n på de dyraste varorna. Att köpa in större partier och sälja billigt i affären har blivit ett sätt att trots krisen erbjuda bra priser, berättar Frank Telin.

– Vi kämpar med näbbar och klor för att hålla priserna nere, men i stort allt har ju höjts hos våra leverantör­er.

Fisk och kött stöldbegär­ligt

Många handlare vittnar om ett ökat antal butiksstöl­der: dels stölder för eget bruk, dels stora volymer som antas säljas vidare till restaurang­er och verksamhet­er. Ökade matpriser tros elda på stölderna.

– Köttbitar, fryst lax, kaffe. Det kommer hit folk och fyller väskor. Stölderna har blivit ett mer påtagligt problem, säger Frank Telin.

– O ja! Bregottet har ökat med 40 procent, kött, ost – allt har blivit jättedyrt. Här om dagen var jag och handlade en kasse mat och det blev 900 kronor. Det hade man fyllt en dramaten för tidigare, säger Birgitta.

– Vi går dit det är extraprise­r. Nu har vi just varit på ICA och köpt två paket kaffe för 95 kronor, säger Gunnar.

– Allt har blivit dyrare känns det som: kött, grönsaker och mejeri. Priset på mjölk har varit så inpräntat och därför är det mest påtagligt. Och Bregott då, det kostar väl 65 kronor nu. Jag äter lunch ute ofta och det har också blivit dyrare. Men jag är en sådan som muttrar och betalar. Jag har inte direkt förändrat mitt beteende, än så länge i alla fall.

– Jag bor ensam med två katter och handlar inte så himla mycket. Mest på lågpris. Jag köper gärna rotfrukter, de priserna har inte ändrats märkbart, och så gör jag grytor och fryser in. Kattmaten har inte ökat i pris heller. På restaurang tar jag ofta bara en öl eller ett glas vin. De priserna höjs alltid lite varje år så det är ingen stor sak.

 ?? ??
 ?? ?? Birgitta Karlsson och Gunnar Holm, Huvudsta
Birgitta Karlsson och Gunnar Holm, Huvudsta
 ?? ?? Carina Medberg, Skytteholm
Carina Medberg, Skytteholm
 ?? ?? Niklas Bolander, Huvudsta
Niklas Bolander, Huvudsta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden