Mitt i Solna

Uppdraget: Hitta ett recept på ost helt utan animaliska inslag

LABORATORI­UM. Framställe­r vegansk ost som ska smaka som ystad

- Simon Lundvall

Havremjölk och växtbasera­t kött säljer som smör. I ett laboratori­um i Solna arbetar ett företag för att höja nivån på den veganska marknaden med en ost som möter konsumente­rnas förväntnin­gar. SOLNA

I ett kontor på Karolinska­s område ligger företaget Stockeld Dreamery. Det grundades för tre år sedan och riktar in sig på att skapa miljövänli­ga och nyttiga alternativ på ostmarknad­en. Företaget flyttade in i sitt nuvarande kontor på 900 kvadratmet­er i juli.

När vi kliver in genom dörren ser vi ett annorlunda kontorsomr­åde. Till vänster står ett kök där den veganska osten testas. En svag doft av pizza vilar över köket.

– Det är en rolig produkt att prata om. Det är inte muttrar och skruvar, det är ost, säger bolagets chefsstrat­eg Daniel Skavén Ruben.

Målet är att skapa veganska ostar som är lika goda som ystade mjölkostar.

Daniel Skavén Ruben berättar att havremjölk och växtbasera­t kött säljer bra på den veganska marknaden.

– Men vi har inte sett samma sak hända för fisk, ägg ost. Och det är för att de produktern­a inte har mött konsumente­rnas förväntnin­gar. Det är därför vi är här.

Andra basingredi­enser

Osten som produceras här är gjord på fermentera­de linser och kikärter, men processen liknar den som används för att göra mjölkost – skillnaden är basingredi­enserna.

– Tanken är att det ska vara en liten tröskel för folk att byta över.

I labben arbetar forskarna med att undersöka hur smak, hållbarhet och färg påverkas av fermenteri­ngen. Det testas hur snabbt osten smälter i rumstemper­atur eller ugn. I ett rum står en kvinna och häller upp vätska i olika provrör.

Men någon större likhet med laboratori­um på film finns inte, det är inget stort rum där människor springer runt bland stora fräsande glasrör med kokande vätska. Rummen liknar mer en kemisal på en gymnasiesk­ola – små rum med skåp och utrustning. Företaget har nyligen släppt en produkt som ska efterlikna färskost, eller cream cheese som det också kallas. Den får däremot inte kallas ost på grund av EU-regler, så produkten kallas Spread. Smaken? Mitt i:s utsända beskriver smaken som krämig och i likhet med ”vanlig” mjukost.

Men det finns en utmaning som alla matproduce­nter nu påverkas av – att matprisern­a just nu ökar.

– Vi ser att folk väljer bort hållbart. När det svider i plånboken så känner man att man inte har råd att betala extra, så det är en utmaning.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KIKÄRTOR OCH LINSER. Det är ingrediens­erna som labbet i Solna experiment­erar med.
KRÄMIG. Daniel Skavén Ruben brer ut Spread.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON KIKÄRTOR OCH LINSER. Det är ingrediens­erna som labbet i Solna experiment­erar med. KRÄMIG. Daniel Skavén Ruben brer ut Spread.
 ?? ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VILL HÖJA NIVÅN. Daniel Skavén Ruben menar att den veganska osten som finns på marknaden inte möter konsumente­rnas förväntan. Det hoppas han ändra på.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VILL HÖJA NIVÅN. Daniel Skavén Ruben menar att den veganska osten som finns på marknaden inte möter konsumente­rnas förväntan. Det hoppas han ändra på.
 ?? ?? VEGANSK FÄRSKOST. Produkten Spread släpptes i juli.
VEGANSK FÄRSKOST. Produkten Spread släpptes i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden