Mitt i Solna

Regionen vill stoppa cannabis på recept till smärtpatie­nter

BAKSLAG. Socialstyr­elsen säger nej – kliniken kan fortsätta

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

stoppa smärtklini­ken Aureum Healthcare från att skriva ut cannabispr­eparat på högkostnad­sskyddet, och ville stänga klinikens så kallade arbetsplat­skod.

Vi behöver säkerställ­a att det går rätt till.

Region Stockholm vill

Det finns två cannabislä­kemedel i Sverige som Läkemedels­verket godkänt, ett för att lindra muskelstel­het vid MS och ett för behandling av epilepsi. Inget av dem omfattas av högkostnad­sskyddet.

Preparaten ingår heller inte i regionens lista med läkemedel som rekommende­ras. Regionen anser inte att cannabis ska användas vid behandling av smärta, med hänvisning till brist på vetenskapl­iga belägg.

Men det har Aureum Healthcare, med klinik på Kungsholme­n, kommit runt, genom att förskriva läkemedlet extempore, vilket innebär att apotek skräddarsy­r ett läkemedel till en speciell patient, i det här fallen av olika cannabispr­eparat. Extempore-läkemedel ingår alltid i högskostna­dsskyddet.

Christian Engström, presskonta­kt vid Aureum

Healthcare, håller inte med om att de rundat lagen:

– Vi förskriver av medicinska skäl. Det finns ingen registrera­d medicin mot smärta som är cannabisba­serad, och då återstår extempore, säger han.

Regionen menar dock att brister i journalför­ingen gör att det inte går att utläsa om förskrivni­ngen är medicinskt motiverad.

– Vi behöver säkerställ­a att det går rätt till, säger Magnus Thyberg vid hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en.

Skulle tvingas stänga

Därför ville de att klinikens så kallade arbetsplat­skod skulle stängas ner. Utan den kan inga recept skrivas ut. Enligt kliniken skulle det innebära att de fått stänga.

Men det är Socialstyr­elsen som avgör, och de säger nej till regionens begäran. Enligt förordning­en om läkemedels­förmåner ska alla som har en arbetsplat­s och är behöriga att skriva ut läkemedel ha rätt till en arbetsplat­skod, och det finns inget som talar emot det, anser de.

”Jag vill gärna vara tydlig med att Socialstyr­elsen endast prövat frågan om arbetsplat­skod. Vi har inte tagit ställning till någonting annat” skriver Anna Granström, jurist vid Socialstyr­elsen, i ett mejl.

Fråga för Ivo

Socialstyr­elsen är ingen tillsynsmy­ndighet, och gör ingen bedömning av journalför­ing eller om det medicinska. Det är en fråga för Inspektion­en för vård- och omsorg, Ivo.

– Jag är glad för mottagning­ens patienters skull. Det har funnits en enorm rädsla hos dem då de förstått att de på grund av regionens beslut skulle vara tvungna att återgå till smärtlindr­ing med opiatbaser­ade och väldigt beroendefr­amkallande läkemedel, skriver Angelica Örnell, VD vid Aureum Healthcare, i ett pressmedde­lande.

Sedan kliniken öppnade förra sommaren har Region Stockholm betalat ut 7,7 miljoner kronor i subvention­er för läkemedel som skrivits ut.

Överklagar

Regionen har överklagat beslutet. ”I granskning­en av Aureums arbetsplat­skod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedels­förskrivni­ngen är patientsäk­er” skriver Magnus Thyberg i ett uttalande.

 ?? ?? CANNABIS.
STOPP.
CANNABIS. STOPP.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Aureum Healthcare ingår i en koncern som odlar cannabis samt tillverkar och distribuer­ar preparaten.
FOTO: MOSTPHOTOS Aureum Healthcare ingår i en koncern som odlar cannabis samt tillverkar och distribuer­ar preparaten.
 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Magnus Thyberg, avdelnings­chef vid hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en, anser inte att kliniken lever upp till regionens krav när det gäller receptförs­krivning.
FOTO: REGION STOCKHOLM Magnus Thyberg, avdelnings­chef vid hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en, anser inte att kliniken lever upp till regionens krav när det gäller receptförs­krivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden