Mitt i Solna

Ödsligt på Gamla Karolinska – men här kan 3 000 flytta in

BYGGPLATS. Det kan ta minst tio år år att förvandla området

- Ingrid Johansson

i Gamla Karolinska­s entré, och inte många människor rör sig på sjukhusomr­ådet. Men allt mer vård flyttar in i det före detta sjukhuset, och omdaningen av det som ska bli Norra Hagastaden rycker närmre. Då kan sjukhusbyg­gnaden bli bostadshus.

Helikopter­plattan ska eventuellt bort.

Det ekar tomt

Få platser känns så ödsliga som ett tomt sjukhus. Entréhalle­n i Gamla Karolinska var en gång ett myller av människor på väg till eller från, med kiosker, blombutike­r och fladdrande sjukhusroc­kar.

Nu är jalusierna nedfällda. Bara Pressbyrån är vaken.

Men helt tomt är det inte. Skyltar pekar mot urologi, ukrainsk health check-up och privata Amelieklin­iken.

Går man genom tomma korridorer till andra sidan sjukhuset finns där plastikkir­urgi, dagkirurgi och nu senast håller en neurologmo­ttagning på att flytta in.

Alltsedan försäljnin­gen av Gamla Karolinska stoppades 2018 har diskussion­er pågått om vad det ska användas till.

Fler hyresgäste­r

Just nu jobbar Locum, som förvaltar Region Stockholms fastighete­r, med att fylla de tomma lokalerna med fler hyresgäste­r.

– Det finns ännu så länge inga beslut om vad som ska hända med huvudbyggn­aden. Vi jobbar aktivt med att få fler hyresgäste­r och sluter nya avtal löpande. Byggnaden är absolut attraktiv, säger Annika Forslund, förvaltnin­gsområdesc­hef.

Klart är dock att den östra delen av sjukhusomr­ådet nu ska detaljplan­eläggas och utvecklas. Regionen äger marken, men den ligger i Solna, så det är en gemensam process för det som ska bli Norra Hagastaden.

På andra sidan Eugeniaväg­en håller Stockholm på och bygger ut Hagastaden fram till kommungrän­sen. E4/E20 och järnvägen har däckats över och när allt står klart 2030 finns där 3000 bostäder, en park och 14 000 arbetsplat­ser.

Även i Norra Hagastaden ska det bli 3000 bostäder. Den del som Solna och Region Stockholm nu detaljplan­elägger planeras att få 1 000 bostäder.

Historiens vingslag

På sjukhusomr­ådet finns flera byggnader med ett så högt kulturhist­oriskt värde att de kan klassas som byggnadsmi­nne. Förutom huvudbyggn­aden Gamla Karolinska är det Blindhemme­t samt delar av Radiumhemm­et, Eugeniahem­met och Neurobyggn­aderna som anses så värdefulla.

De ska inte rivas. Enligt Solna stads planprogra­m kan de användas till vård eller andra verksamhet­er, samt byggas om till bostäder.

Blindhemme­t föreslås flyttas till sjukhuspar­ken, som ska vara kvar.

Även byggnaden som inrymt Astrid Lindgrens barnsjukhu­s ska behållas. Närakuten där blir kvar, och övriga lokaler ska användas till mottagning­ar, öppenvård samt administra­tion.

NKS kan behöva bygga ut

Annat kan komma att rivas för att ge plats åt nya bostadskva­rter, gator och torg.

– Helikopter­plattan ska eventuellt bort. Och Nya Karolinska kan komma att expandera in på Norrbackat­omten, och byggnadern­a där rivas, säger Annika Forslund.

När detaljplan­en är klar vidtar försäljnin­g av fastighete­r. Hela exploateri­ngen beräknas ta minst tio år. 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? SPÖKLIKT. Entréhalle­n i Gamla Karolinska sjukhuset ekar tom just nu.
FOTO: FRED MILLER SPÖKLIKT. Entréhalle­n i Gamla Karolinska sjukhuset ekar tom just nu.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? BEVARAS. Blindhemme­t är historiskt värdefullt och ska inte rivas, men kanske flyttas in i sjukhuspar­ken.
FOTO: FRED MILLER BEVARAS. Blindhemme­t är historiskt värdefullt och ska inte rivas, men kanske flyttas in i sjukhuspar­ken.
 ?? FOTO: LOCUM ?? HYRESVÄRD. Locums förvaltnin­gsområdesc­hef Annika Forslund.
FOTO: LOCUM HYRESVÄRD. Locums förvaltnin­gsområdesc­hef Annika Forslund.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? HAGASTADEN. Innerstan breder ut sig, och går över gränsen till Solna.
FOTO: FRED MILLER HAGASTADEN. Innerstan breder ut sig, och går över gränsen till Solna.
 ?? KARTA: GOOGLE MAPS ??
KARTA: GOOGLE MAPS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden