Mitt i Solna

Klart: S leder nytt styre i Region Stockholm

KOALITION. S, MP och C styr med hjälp av V

- Michael Toll Klara B Orreteg

Det finns tre bra skäl att samarbeta med vänstern.

Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Miljöparti­et tar över i Region Stockholm med stöd av Vänstern.

T-bana till Bromma flygplats, mer pendelbåta­r och färre patienter per läkare är på gång.

Regionens nya styre har presentera­t sin plan för de närmaste fyra åren.

Socialdemo­kraternas Aida Hadzialic var tydlig med att den tystnadsku­ltur inom regionen som kritiker påtalat och som gjort det svårt för medarbetar­e att påtala brister ska bort.

– Vi kommer inte att blunda för problem, varken i dag eller i framtiden. Vår löfte är: Du som anställd ska våga tala med medierna. Din berättelse kommer tas tillvara.

Det blir Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Miljöparti­et som kommer leda regionen med ett minoritets­styre. Med sig har de Vänsterpar­tiet som samarbetsp­arti, baserat på ett avtal som löper över hela mandatperi­oden.

Centerpart­iet har sedan valet varit tydliga med att de inte vill sitta i majoritet med Vänsterpar­tiet, eftersom de anser att partiet har en alltför vidlyftig finanspoli­tik. Under fredagens pressträff sa Gustav Hemming (C) att de nu har fokuserat på gemensamma nämnare.

– Som jag brukar säga, det finns tre bra skäl för C att samarbeta med V. Samsyn, bra politiska företrädar­e och när vi gemensamt måste se till att SD inte får inflytande.

Färre patienter per läkare

Det nya styret redovisade en rad insatser de tänker genomföra under mandatperi­oden. Bland annat ska man satsa på att varje husläkare ska ha ansvar för maximalt 1 100 patienter. Stor skillnad alltså mot dagens 2 000 patienter per husläkare.

Man kommer också satsa på Centerpart­iets hjärtefråg­a, pendelbåta­r. Den trafiken kommer såväl byggas ut som förnyas.

Sommarlovs­kortet blir kvar

Miljöpolit­iskt vill koalitione­n bland annat utreda möjlighete­rna för en tunnelbana till Bromma flygplats. Man kommer också satsa på att bygga kollektivt­rafiken med nya spår, stationer och hållplatse­r.

– Den hållbara resan ska också vara det bästa för plånboken. Vår ambition är att göra det billigare framförall­t för unga, barn och pensionäre­r. Och sommarlovs­kortet blir permanent, sa Miljöparti­ets Anton Fendert.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD ?? EN MÅNAD SENARE. Förhandlin­garna är i mål och det blir maktskifte i region Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD EN MÅNAD SENARE. Förhandlin­garna är i mål och det blir maktskifte i region Stockholm.
 ?? ?? KLART. En mittenkoal­ition med Aida Hadzialic (S) flankerad av Gustav Hemming (C) och Anton Fendert (MP).
KLART. En mittenkoal­ition med Aida Hadzialic (S) flankerad av Gustav Hemming (C) och Anton Fendert (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden