Mitt i Solna

”Bränn alla mina brev” – här utspelade sig triangeldr­amat

LITTERATUR. Här samlades författare och studenter när nazister brände böcker i Tyskland

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

Vid det här bordet i gästhemmet­s matsal träffas Karin och Olof för första gången.

 Sigtunasti­ftelsen är både inspelning­splats för bioaktuell­a ”Bränn alla mina brev” och platsen för verklighet­ens triangeldr­ama i 1930-talets litterära kretsar. Mitt i fick en rundvandri­ng bland böcker och foton på stiftelsen.

SIGTUNA

I ett litet rum högst upp i Sigtunasti­ftelsens majestätis­ka byggnad tar historien om Karin von Euler-Chelpin (senare Karin Stolpe) och Sven Stolpe sin början. Där uppe, i det så kallade Tornrummet, träffas de båda för första gången och gifter sig senare på stiftelsen, 1931.

Så långt är allt gott tills en tredje person kommer emellan, Olof Lagercrant­z, som också bodde på Sigtunasti­ftelsen vid den här tiden.

Kärleksaff­är

2022: Anders Claesson är chef för Sigtunasti­ftelsens bibliotek och arkiv, han har full koll på de tre och deras tid på stiftelsen.

Han visar var de höll till och var de sprang på varandra – både i verklighet­en och i filmen ”Bränn alla mina brev” som delvis är inspelad här. Filmen är baserad på Alex Schulmans bok med samma namn. Sven och Karin är Schulmans morföräldr­ar.

– Vid det här bordet i gästhemmet­s matsal träffas Karin och Olof för första gången. Karin kommer in och Olof sitter i ett hörn, säger berättar Anders Claesson.

Olof och Karin inleder en kärleksaff­är bakom ryggen på Sven Stolpe.

– Olof och Karin hade träffats vid ett tidigare tillfälle och de kände varandra lite grann. I en annan scen som utspelar sig här i biblioteke­t sitter Karin och funderar när Olof kommer in och letar efter en bok. Ja, de är ensamma i biblioteke­t om man säger så, säger Anders Claesson samtidigt som han visar mängder med tidsenliga böcker från den tiden.

Bittra ord

Det ska, enligt Schulmans bok, ha blivit starten på några ödesdigra dagar med ett svartsjuke­drama i centrum. Om detta har både Sven Stolpe och Olof Lagercrant­z skrivit böcker och de håller inte igen på de bittra orden om varandra. De båda har även bråkat på de stora tidningarn­as kultursido­r.

– I Schulmans bok kommer Karins röst fram i stället. Hela historien utspelar sig i tre nivåer. En, som det egentligen var, en annan som Alex beskriver det och nu en tredje i filmatiser­ingen. De skiljer sig något från varandra, säger Anders Claesson.

Från 1920-talet och framåt samlades många författare och studenter på Sigtunasti­ftelsen. Det blev något av andra hem för de ”nya” författarn­a. Detta i en tid där det brändes böcker i nazisterna­s Tyskland.

– Den här platsen har en speciell dragningsp­lats redan då för studenter och unga intellektu­ella. Stiftelsen grundades 1917 och redan på 1920-talet omtalas den som en plats för samtal och skrivande, säger Anders Claesson.

Bränn alla mina brev hade biopremiär den 23 september och visas bland annat på Gröna Ladan i Sigtuna.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DRAMA. Anders Claesson sitter vid bordet där Karin och Olof träffas för första gången på Sigtunasti­ftelsen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DRAMA. Anders Claesson sitter vid bordet där Karin och Olof träffas för första gången på Sigtunasti­ftelsen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RODENGÅRD. Sigtunasti­ftelsens rosengård figurerar i filmen ”Bränn alla mina brev”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RODENGÅRD. Sigtunasti­ftelsens rosengård figurerar i filmen ”Bränn alla mina brev”.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BOKOMSLAG. ”Bränn alla mina brev” och ett foto på Karin Stolpe från 1930-talet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BOKOMSLAG. ”Bränn alla mina brev” och ett foto på Karin Stolpe från 1930-talet.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KAPELLET. En av de platser där historien utspelade sig.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KAPELLET. En av de platser där historien utspelade sig.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden