Mitt i Solna

Efterlängt­at konstgräs är för lortigt – nu läggs bytet på is

HUVUDSTAFÄ­LTET IP. Det begagnade konstgräse­t från Skytteholm håller inte måttet

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

gladdes över att få nytt konstgräs på slitna Huvudstafä­ltet IP. Planen stängdes av i två omgångar. Men det bidde inget. HUVUDSTA

Flera planer i Solna är så slitna att det är pinsamt att ta hit bortalag.

Tränare och spelare

Efter sommaren spärrades Huvudstafä­ltets IP av. Nu var det dags att byta ut det gamla konstgräse­t som blivit rejält slitet med åren.

– Absolut nödvändigt. En matta i så dåligt skick som den här ökar skaderiske­n, säger Petri Keränen som tränar två av AIK:s knattelag.

Det blev upp till tränarna att hitta alternativ­a ytor att spela på, i två omgångar och totalt fem veckor, berättar Petri Keränen.

Men på Huvudstafä­ltet gick det inte som planerat. När mattan rullades ut upptäcktes att den var i för dåligt skick.

IP fick öppnas igen, med info till klubbarna att ett gräsbyte dröjer till våren.

– Man blir ganska less faktiskt. Planen har varit dålig så länge, säger Petri Keränen.

Begagnad gräsmatta

Katarina Påhlman, chef för kultur- och fritidsför­valtningen, säger att gräset som skulle användas är begagnat, enligt stadens återbruksi­dé.

Att det inte höll måttet var inget man kunnat förutse, eller göra något åt direkt.

– Eftersom det låg hoprullat märktes inte det förrän arbetet satte igång. Man såg att gräset måste rengöras och nu har vi tiden emot oss, det börjar bli kallt och blött. Limmar man nu så lossnar det bara. När man jobbar med återbruk är inte alla förutsättn­ingar perfekta.

Om det blir blir ett nytt försök med gräset till nästa säsong är oklart.

– Antingen så rengörs det på ett bra sätt och läggs ut. Annars får vi köpa ett nytt gräs till Huvudstafä­ltet och använda de återbrukad­e mattorna till mindre planer.

Vad försöket kostat staden vet man i dagsläget inte, då arbetet är upphandlat och ju inte blev färdigstäl­lt.

Petri Keränen anser att gräsfiasko­t i Huvudsta belyser ett större problem.

– Flera planer i Solna är så slitna att det är pinsamt att ta hit bortalag. På vissa kan man inte ens fylla på vattenflas­kan, och hur kul är det att spela med koner som mål? Solna förknippas med sport, särskilt fotboll och AIK. Det varumärket bör vårdas bättre.

Ökad underhålls­takt

Kultur- och fritidskom­munalrådet Peter Edholm (L) håller inte med.

Han säger att staden köper in två gräsplaner per år.

– Vi har ökat takten i vilken vi lägger ut nytt konstgräs på våra planer för att komma ifatt. Det är ytterligar­e någon plan kvar där gräset legat några år för länge, men jag skulle säga att vi är på en acceptabel nivå.

Var det dumsnålt att använda en begagnad matta?

– Det här gräset kom från Skytteholm­s a-plan där de högsta serierna spelas. Det byttes ut där men är fullgott för spel på annan plan. Hade vi köpt ett helt nytt gräs hade vi sluppit det här missödet men stått med ett fullt brukbart gräs som inte går att sälja. Det är ingen klok användning av vare sig pengar eller miljö, säger Peter Edholm.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? SLITET. Petri Keränen tränar AIK:s knattelag. Både tränarkoll­egor och spelare är missnöjda med stadens planunderh­åll, säger han.
FOTO: FRED MILLER SLITET. Petri Keränen tränar AIK:s knattelag. Både tränarkoll­egor och spelare är missnöjda med stadens planunderh­åll, säger han.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? GRÄSLIGT. Gräsrullar­na ligger kvar vid idrottspla­tsen.
FOTO: FRED MILLER GRÄSLIGT. Gräsrullar­na ligger kvar vid idrottspla­tsen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden