Mitt i Solna

Rev skyddat hus – får inte bygga nytt

SKYDDSVÄRT. ”Håller inte den kvalitet som behövs”

-

Det man föreslagit har inte den kvalitet som behövs för att läka den skada som uppstått i och med den olovliga rivningen.

Husägarna som trots förbud rev sitt hus i skyddade Råsunda villastad får avslag på sitt bygglov för ett nytt. Striden har nu pågått i fyra år och än finns inget slut.

Mitt i Solna kunde i maj berätta om byggstride­n i villaidyll­en.

Trots nej i byggnadsnä­mnden, hos länsstyrel­sen och i domstol beslutade ägarna till en 20-talsvilla i området att riva sitt hus.

Sen började man bygga på ett nytt under presenning­arna.

Svaret från Solna stad blev en saftig bot på över en halv miljon kronor.

Till Mitt i Solna sa en av husägarna då att man upptäckt stora mängder mögel och att målet var att återskapa originalhu­set. Bygglov för det var på väg att sökas.

Strider mot planen

Men nu får ägarna avslag på det hus de ville bygga: en tvåvånings­kåk med två källarplan plus inredd vind.

Detta då det anses strida mot översiktsp­lanen.

– Det man föreslagit håller inte den kvalitet som behövs för att läka den skada som uppstått i och med den olovliga rivningen, säger byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Vad som händer nu? Mycket oklart.

– De kan överklaga eller återkomma med en ny ansökan med något som bedöms vara en bra ersättning för det som de plockade bort.

Utan bygglov kan staden kräva att den byggnation som påbörjats rivs.

”Pannkaka”

Som Mitt i Solna berättat köptes huset för för fem år sedan av en näringsliv­stopp inom tech-branschen.

Husets andra ägare sa i en intervju med Mitt i att hon var less på hela projektet.

– Folk står ju utanför och fotar. Grannarna tror att vi är sådana där ”rikingar” som river ett fint gammalt hus, tar lite böter och bygger upp ett nytt. Det hade gått betydligt snabbare. Målet har varit att återskapa huset som det såg ut från början med samma mått och fasad. Så blev det ändå pannkaka av allting.

Husägaren skriver i ett sms att de efter avslaget inte bestämt hur de ska gå vidare eller om de kommer att fullfölja bygget.

Från nr 21 2022.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KULTURKLAS­SAT. Råsunda villastad är klassad som en ”sammanhäng­ande kulturhist­oriskt värdefull miljö”. De husägare som trots det rev har fått böta knappt 550 000 kronor, och nu avslår Solna stad bygglovet för det nya huset.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KULTURKLAS­SAT. Råsunda villastad är klassad som en ”sammanhäng­ande kulturhist­oriskt värdefull miljö”. De husägare som trots det rev har fått böta knappt 550 000 kronor, och nu avslår Solna stad bygglovet för det nya huset.
 ?? ??
 ?? ?? MITT I SOLNA.
MITT I SOLNA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden