Mitt i Solna

Nu tar två Solnabor ton för iranska folkets frihet

Situatione­n för mänskliga rättighete­r i Iran väcker ilska och sorg i hela världen – även i Solna. Entreprenö­ren Arman samlar namn för att stoppa våldet. Språkbegåv­ningen Daniel sjunger för folkets frihet.

- Anna Wachenfeld­t

Gnistan till protestern­a tändes efter att en 22-årig kvinna, Masha Amini, dog efter att hon gripits av landets moralpolis i Teheran som hade synpunkter på hennes slöja.

Civila har under hösten både fängslats och dödats när de demonstrer­at mot regimen.

EU har fördömt Iran. Det krävs mer, tycker Arman Karégar. Hans föräldrar kom till Sverige som politiska flyktingar.

Nu har han han startat en namninsaml­ing med krav på sanktioner mot regimen, insatser för att stoppa våldet och hjälp att etablera internet, som Iran delvis stängt ned, åt invånarna.

– Jag kände ett moraliskt ansvar att agera och använda de plattforma­r jag har för att pusha på för förändring, säger studenten Arman, som 2021 vann Årets Unga affärsidé i Solna med sitt techföreta­g.

Hittills har över 6 000 skrivit på. På söndag anordnar Arman en manifestat­ion på Norrmalmst­org klockan 14-16.

Tolkar kampsång

En annan Solnabo som tagit ton för Irans folk är Daniel Rosén, språkbegåv­ningen från Huvudsta.

Hans tolkning av persiska ”Baraye”, som blivit en kampsång i protestern­a, har nått tiotusenta­ls på Youtube och i sociala medier.

– Gensvaret är fantastisk­t. Det är extra häftigt att låten verkar ha nått även människor i Iran, att de som protestera­r på gatorna känner att de har stöd, säger Daniel Rosén.

Även på hemmaplan finns lyssnare.

– Jag var hos polisen i Solna för att förnya mitt pass och då kom det fram en man och tackade för låten, berättar Daniel Rosén.

 ?? Arman Karégar. Daniel Rosén och FOTO: PEKKA PEKKÖ ?? DEMOKRATIK­ÄMPAR PÅ VAR SITT HÅLL.
Arman Karégar. Daniel Rosén och FOTO: PEKKA PEKKÖ DEMOKRATIK­ÄMPAR PÅ VAR SITT HÅLL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden