Mitt i Solna

Granfalk om Friends: ”Slog alla förväntnin­gar”

- ARENASTADE­N Anna Wachenfeld­t

Solna har mycket att tacka Friends för, anser Pehr Granfalk (M) tio år efter invigninge­n.

Men i framtiden får arenan mindre betydelse för Solna, tror han.

Pehr Granfalk (M) var som nytillträd­d kommunstyr­elseordför­ande en av 45 000 i publiken när Friends invigdes.

– Det var en storslagen show. Bra koreografe­rad.

Visionen för arenan var ett upplevelse­nav i en helt ny stadsdel. Med facit i hand blev det bättre upp, tycker Pehr Granfalk.

– På invigninge­n tänkte ingen på de 50 000 arbetsplat­serna och alla investerin­gar som skulle komma med arenan. Det slog alla förväntnin­gar.

Innan Friends blev till hette området Dalvägens industriom­råde.

– Det var en plats med mindre kontorshus, väldigt nedgånget. Motorcykel­klubbar hade sina lokaler där, berättar Stefan Dahlbo, vd på Fabege som äger marken.

Solna och företagens dilemma var att antingen renovera Råsundasta­dion, eller bygga en ny arena. Det var då man såg stor potential i den trista industrima­rken.

Kritiserad affär

Solna stad var till en början delägare i Friends. Affären kritiserad­es hårt av opposition­en, Socialdemo­kraterna med flera, som räknat ut att den att kostat Solnaborna 700 miljoner kronor.

Väl värt, anser Pehr Granfalk.

– Väldigt få projekt i Sverige kan mäta sig med den här investerin­gen. Vi fick ett av Sveriges starkaste tillväxtom­råden. Tunnelbana. Mall of Scandinavi­a hade inte blivit av om inte arenan byggts, när det öppnade tömde vi alla våra arbetslösa ungdomar där. Ingen kan säga att arenan inte blev en ekonomisk succé.

Att gå in med pengar var nödvändigt, enligt Granfalk.

– Ja, för att få igång allting. Alternativ­et var att äga till hundra procent, som Stockholms stad gör med Avicii Arena och Tele2. Det hade ju kostat miljarder.

2016 lämnade Solna sitt ägande i arenan.

Minskad betydelse

Arenastade­n beskrivs i dag som ”halvfärdig” av Fabege, vad gäller bostäder, kontor och infrastruk­tur.

Arenans roll för Solna i framtiden? Allt mindre, tror Pehr Granfalk.

– Arenastade­n i sig har blivit ett så starkt varumärke. 99 procent av dem som åker dit gör det inte för arenan, så jag tror den kommer spela mindre roll än i början.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? NÖJD. Pehr Granfalk plåtad framför arenan 2016. Arenans betydelse för staden kan inte överskatta­s, anser Granfalk som var med från start.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ NÖJD. Pehr Granfalk plåtad framför arenan 2016. Arenans betydelse för staden kan inte överskatta­s, anser Granfalk som var med från start.
 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? FESTSUGNA. Grannarna Daniel och Victoria kom på invigninge­n 2012.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FESTSUGNA. Grannarna Daniel och Victoria kom på invigninge­n 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden