Mitt i Solna

Stor skattesmäl­l för byggbolage­t

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

Skatteverk­et kräver 161 miljoner kronor från Fabege-ägda Råstakonce­rnen som varit med och byggt Arenastade­n.

Detta efter att ha granskat bolagets affärer från 2018.

I december 2009 togs ett första spadtag till Friends arena. Sedan dess har en rad bolag och aktörer varit inblandade i bygget och exploateri­ngen av stadsdelen.

Skatteverk­et har nu särskilt granskat ett av bolagen, Råsta Mark, som var med och utvecklade området. Granskning­ens slutsats är att bolaget ska betala ytterligar­e 161 miljoner kronor i ytterligar­e skatt och skattetill­ägg, rapportera­r nyhetsbyrå­n Siren.

Enligt utredninge­n utförde bolaget under 2018 tjänster, så som markanlägg­ningar och byggarbete­n, på fastighete­r som ägdes av Råsta Holding inom samma koncern.

Men i stället för att betala och skatta för tjänsterna sålde holdingbol­aget fastighete­rna, paketerade i bolag, vidare. Det ledde till en vinst för Råsta holding på över en halv miljard kronor, enligt Skatteverk­et.

Samtidigt bokförde Råsta Mark felaktigt en förlust på grund av detta, något som Skatteverk­et underkänne­r.

Fabege överklagar

Bolaget emotsäger sig betalnings­kravet och skriver i ett yttrande att man aldrig underlåtit att redovisa skatteplik­tiga intäkter till Skatteverk­et.

Fabeges vd Stefan Dahlbo säger till Mitt i att han inte är insatt i detaljerna kring beslutet från den 22 oktober, men att Fabege kommer att överklaga Skatteverk­ets beslut som de menar i sin helhet är felaktigt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden