Mitt i Solna

Match 438 blir den sista för Pertan

Per ”Pertan” Karlsson anslöt till AIK 2003. Det gjorde också Mitt i:s reporter Pelle Strindberg Jutehammar. Nu möts de igen, 19 år senare, på Råsunda IP för ett samtal om karriären, nya boken och helgens match på Friends – som blir hans sista. 19 ÅR. ”Vär

- Text: Pelle Strindberg Jutehammar

Jag är rätt sä- ker på att det kommer att brista för mig.

RÅSUNDA

Den 6 november gör Per Karlsson, Pertan, sin sista match på Friends arena. Det har hunnit bli 437 tävlingsma­tcher för AIK sedan 2003. Ett extremt svårslaget klubbrekor­d.

Jag började jobba med media åt AIK samma år. När Pertan klev upp i A-laget minns jag honom som en blyg men hårt kämpande mittback. När jag slutade i AIK 2009 stod han och laget som allsvenska mästare.

Som av en slump gör jag nu min sista dag och sista intervju för Mitt i, med Pertan som slutar i AIK efter en makalös karriär. Vi ses på Råsunda IP. Klassisk mark för Pertan som spelat och lekt fotboll här sedan barnsben.

Mer självsäker i dag

Det är nog 13 år sedan vi sågs och det är i mångt och mycket en annan Per Karlsson nu – självsäker och pratsam. Den blyga 23-åringen med nedslagen blick känns avlägsen.

Nu är han sjukskrive­n för en hjärnskakn­ing men avslöjar att tränare Henok Goitom sagt att han får göra inhopp i sista matchen för säsongen. Men vad säger Försäkring­skassan?

– Jag ringde och frågade en handläggar­e och hon sa att jag inte förlorar sjukpennin­g om jag spelar några minuter. Jag vet inte om hon var AIK:are men det kanske inte spelade någon roll.

Hur kommer det sig att du lägger av nu?

– När man blir 36 börjar skadorna komma och det blir tuffare. Men det är inte bara det, senaste åren har jag inte varit den spelare jag var. Det har påverkat mitt beslut mest. Och hjärnskakn­ingen gjorde också att det tippade över till att lägga av.

Vill föreläsa

Han säger att han har accepterat sin roll som truppspela­re under sista åren men att det inte var det han ville vara när han skrev på för två år till, 2020.

– Den frågan alla ställer nu är ”vad ska du göra nu?”. I höst tänker jag varva ner. Landa i att min fotbollska­rriär är över. I januari ska jag aktivt söka efter nästa karriär men tjuvstarta­r i höst med att arbeta fram föreläsnin­gsmaterial kring boken jag skrivit.

Boken, som kom ut i dagarna, heter ”Världens bästa Karlsson” och är skriven tillsamman­s med Marcus Birro.

Du är väldigt öppenhjärt­ig i boken. Inledninge­n beskriver hur tårarna kommer i bilen när din son frågar om pappa ska sluta spela i AIK.

– Det var inte meningen att det skulle med i boken men det kom med. Det är ingen vanlig biografi utan mer nedslag i livet, eller ”vykort från livet”, som Birro säger. För mig är det en bok av kärlek och jag hoppas den säger nåt om mig som person.

Tre tolvåriga killar kommer fram och frågar om de får ta en selfie med Pertan. ”Självklart! Kom och sätt er bredvid”, säger han snabbt. Jag tar några bilder med en av killarnas kamera. De strålar ikapp när de går iväg.

Du är nu en legend med flest matcher i klubbens 131-åriga historia. Hur hanterar du det?

– Det är svårt att förstå innebörden i det... Först ville jag ta ett steg bort från det, bara fokusera på fotbollen. Nu i efterhand känns det fantastisk­t. Jag är enormt stolt!

Sista matchen hemma på Friends, ärevarv och sånt – hur kommer du reagera tror du?

– Jag är rätt säker på att det kommer att brista för mig. Det handlar om helheten, att vara en del av det här omklädning­srummet. Att sakna vardagen i AIK och fotbollen i stort. Det kommer att komma tårar.

 ?? ?? AVBYTARBÄN­K. Förmodlige­n kommer Pertan mestadels få sitta på bänken på Friends arena på söndag, men några sista spelminute­r har tränaren Henok Goitom utlovat.
AVBYTARBÄN­K. Förmodlige­n kommer Pertan mestadels få sitta på bänken på Friends arena på söndag, men några sista spelminute­r har tränaren Henok Goitom utlovat.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Här spelade Per Karlsson sin första match för AIK den 29 maj 2003. På söndag gör han sin sista på Friends Arena.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Här spelade Per Karlsson sin första match för AIK den 29 maj 2003. På söndag gör han sin sista på Friends Arena.
 ?? MONDIAL FÖRLAG ?? LEGENDAR. Då får man skriva en bok tillsamman­s med Marcus Birro om sin karriär. Det gjorde Pertan.
MONDIAL FÖRLAG LEGENDAR. Då får man skriva en bok tillsamman­s med Marcus Birro om sin karriär. Det gjorde Pertan.
 ?? ?? RÅSUNDA IP.
RÅSUNDA IP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden