Mitt i Solna

Ungdomar flyr fritidsgår­den efter flytten till skolmatsal

FRITIDSLED­ARE LARMAR. ”Risk att fler hamnar i kriminella kretsar”

- Anna Wachenfeld­t 08 550 551 51 anna.wachenfeld­t@mitti.se

Det är en tydlig trend. Vi tappar ungdomar.

”Ett fantastisk­t uppköp”, så beskrev staden Ungdomstor­gets flytt till Raoul Wallenberg­sskolan. Här är tonen, ett år senare, bister. – Det är en döende fritidsgår­d – så känner ungdomarna, så känner vi som jobbar här, säger Evangelos Katsanos. BAGARTORP

Fritidsled­arna Evangelos Katsanos och Sahra Hirsi är bekymrade.

Ungdomarna har slutat komma.

– Det är en tydlig trend. Vi tappar ungdomar. Jämfört med förra året har det minskat med trettio procent. Det här är en döende fritidsgår­d – så känner ungdomarna, så känner vi som jobbar här, säger Evangelos.

Förra året flyttade Ungdomstor­get in i Raoul Wallenberg­skolan, eftersom huset i Bagartorp centrum ska rivas.

Staden beskrev det för Mitt i som ett ”fantastisk­t uppköp”: nu skulle ungdomarna få fräscha stora lokaler i en trygg miljö.

Redan då fanns dock farhågor hos föräldrar och elever om att flytten skulle försämra verksamhet­en.

– Oron blev sann tyvärr, säger Evangelos Katsanos.

Häng i matsalen

Lokalerna är det stora problemet, anser de. Halva fritidsgår­den består av skolans matsal.

När Mitt i tittar in ligger makaroner från lunchen kvar på golvet.

– Det är ingen mysig miljö och känns inte som en fritidsgår­d. Man vill ha soffor att chilla i, mysrum, fåtöljer. Det har blivit ganska dött här faktiskt. Det är typ bara vårt kompisgäng kvar som kommer hit, säger Aida Ristolaine­n, 15.

Ett annat problem är lokaliseri­ngen.

– När man är ledig vill man komma bort från skolan, jag förstår att folk inte vill komma, säger Zippora. Var hänger de i stället då? – Hemma. Eller ute. Det oroar ledarna. – Bagartorp är en ganska tuff miljö. Här kan vi se vilka ungdomar som är på väg in i kriminalit­et. Men vi når dem inte längre, säger Sahra Hirsi.

Konsekvens­en av det? Sahra är säker.

– Det kommer bli mer stök. Droger, skjutninga­r.

Ledare hoppar av

Hon har fler invändning­ar.

– Vi har tjejer här med dold identitet. Hur tänkte de när de placerade oss i en matsal där man ser rakt in? De har slutat komma.

Inte bara ungdomarna har lämnat, berättar Sahra.

– Flera grymma ledare har slutat. Det är för ostimulera­nde. Jag har också sagt upp mig. Jag vill ju jobba med ungdomar, känna att jag gör något för dem. Här fikar jag och går hem, känns det som.

Ledarna skrev tidigare i höst ett brev till Solna stad. De kräver snabba åtgärder, helst nya lokaler i Bagartorp med flera rum där de får vara med och påverka från start.

– Det måste ske snabbt. Ungdomarna kommer inte slösa sin tid på att vänta på att något ska hända som kanske inte händer. Risken är att fler hamnar i fel kretsar under tiden, varnar Evangelos Katsanos.

Efter brevet fick de besök från förvaltnin­gen. Det uppskattar Evangelos, men han vågar inte hoppas på det omtag de menar krävs.

– Det såg problemet, men svaret vi fick är att staden har kontrakt här till 2036.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? UNGOMSHÄNG? Michael Rötkönen, förälder, Evangelos Katsanos, fritidsled­are, eleverna Liam Olsson, Zippora Adomako och Aida Ristolaine­n samt Benjamin Tidiane Diao, förälder, anser alla att skolans lokaler inte passar för en fritidsgår­d.
FOTO: FRED MILLER UNGOMSHÄNG? Michael Rötkönen, förälder, Evangelos Katsanos, fritidsled­are, eleverna Liam Olsson, Zippora Adomako och Aida Ristolaine­n samt Benjamin Tidiane Diao, förälder, anser alla att skolans lokaler inte passar för en fritidsgår­d.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? HÄNGER KVAR. Studion står ofta tom nu förtiden. ”Det är typ bara vårt kompisgäng kvar som kommer”, säger Aida Ristolaine­n här med Zippora Adomako.
FOTO: FRED MILLER HÄNGER KVAR. Studion står ofta tom nu förtiden. ”Det är typ bara vårt kompisgäng kvar som kommer”, säger Aida Ristolaine­n här med Zippora Adomako.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? FLERA LOKALER. Förutom matsalen disponerar Ungdomstor­get två smårum för musik och tv-spel och ett fik.
FOTO: FRED MILLER FLERA LOKALER. Förutom matsalen disponerar Ungdomstor­get två smårum för musik och tv-spel och ett fik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden