Mitt i Solna

Här bröt Hilma af Klint ny mark för radikal konsthisto­ria

KONSTNÄR. Hilma af Klint föddes på Karlbergs slott och växte upp på Mälaröarna

- Lisa Halldén lisa.hallden@mitti.se

Han hade tre månader på sig att tömma ateljén.

Hilma af Klints konst hänger på världens största museum, men det var i Mälaröarna­s skogar som allting började. Följ med till platserna som var grogrund till en radikal banbrytare. STOCKHOLM

Född på Karlbergs slott, ateljé vid Kungsträdg­ården, död i Djursholm. En safari i Hilma af Klints liv skulle kunna ta oss till många andra platser än denna: en liten skogskulle på Munsö med utsikt över Svinsundet.

Men denna kulle var en gång scen för konsthisto­ria.

– Här byggde Hilma sin ateljé, trots släktens avrådan, och här bodde och jobbade hon från och med 1917 och 1918, berättar Hedvig Ersman, barnbarn till Hilma af Klints brorson Erik af Klint.

I ateljén målades de dukar som kallades De tio största, som just nu hänger på Moderna Museet och som gjort att af Klint ofta kallas föregångar­e och banbrytare inom den abstrakta konsten.

Men i ateljén fanns också enormt mycket mer.

– Hon jobbade inte bara med den abstrakta konsten hon nu är mest känd för, utan gjorde också landskapsa­kvareller och detaljerad­e studier av växter, berättar Chanette Roihjert, ordförande i Föreningen Hilma af Klints ateljé.

Vill bygga upp ateljén

Föreningen har som ett av sina långsiktig­a mål att bygga upp ateljén och förankra af Klints konstnärsk­ap till Munsö och Adelsö.

– Här fanns vattnet, de stjärnklar­a nätterna, krispighet­en vi får smak på en höstdag som den här. Den kontakt med naturen som syns i hennes konst, den fick hon här, säger Chanette.

På Adelsö fanns släktgårde­n Hanmora och Tofta. I det lilla torpet Täppan bodde Hilmas familj på somrarna.

– Hon beskriver i sina anteckning­sböcker hur hon gick här i skogarna. Det var viktig mark för henne, säger Hedvig.

Släkten var sjöfarare och kartritare och det systematis­ka kartritand­et finns även i Hilma af Klints konstnärsk­ap.

– Hon jobbade extremt organisera­t, i serier och grupper, numrerat och kategorise­rat. Allt hänger ihop som i en matematisk formel och hon hade iscensatt precis vad hon skulle lämna efter sig, berättar Chanette.

Och det var brorsonen Erik som gavs förtroende­t att förvalta det arvet. Allt testamente­rades till honom, och bara sex år efter att han kallats att se Hilma af Klints verk i ateljén var han där igen för att tömma den efter hennes död.

– Min morfar fick besked från markägaren att han hade tre månader på sig att tömma ateljén. Och sedan revs den, berättar Hedvig.

Erik stuvade ihop alltihop, totalt 1 300 tavlor, på vinden till sin lägenhet på Östermalm.

– Och där låg det. Det var först när morfar blev pensionär på 60-talet som han tog rätt på det. Det är ju ett under att målningarn­a inte blev förstörda, att dukarna och färgerna höll.

Andra sidan Atlanten

Några av målningarn­a var i Hilma af Klints anteckning­sböcker markerat med ett X. Det betydde att de skulle visas först 20 år efter hennes död, för först då trodde hon att de skulle bli förstådda.

Och när dukarna väl rulllades ut för att ses av världen så var det också den riktigt stora världen och de allra största konstvägga­rna de kom till. 1986 visades Hilma af Klints abstrakta måleri för första gången för en stor publik – på Los Angeles county museum of art. Långt, långt från skogskulle­n på Munsö.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INSPIRATIO­N. Naturen runt Munsö och Adelsö kan ses i mycket av Hilma af Klints verk.
Släkten var stor med många af Klintare på Adelsös gårdar. Hanmora köptes av Hilmas farfar Gustaf af Klint och farmor Christina Akrel. På bild: Hedvig Edman.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON INSPIRATIO­N. Naturen runt Munsö och Adelsö kan ses i mycket av Hilma af Klints verk. Släkten var stor med många af Klintare på Adelsös gårdar. Hanmora köptes av Hilmas farfar Gustaf af Klint och farmor Christina Akrel. På bild: Hedvig Edman.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KONSTPLATS. Vid Villa Furuheim på Munsö hade Hilma af Klint sin ateljé berättar Chanette Roihjert.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KONSTPLATS. Vid Villa Furuheim på Munsö hade Hilma af Klint sin ateljé berättar Chanette Roihjert.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ARV. Ateljén revs bara tre månader efter Hilma af Klints död i oktober 1944.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ARV. Ateljén revs bara tre månader efter Hilma af Klints död i oktober 1944.
 ?? FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ MODERNA MUSEET ?? DE TIO STÖRSTA. En av målningarn­a i utställnin­gen.
FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ MODERNA MUSEET DE TIO STÖRSTA. En av målningarn­a i utställnin­gen.
 ?? ?? SLÄKTGÅRD.
SLÄKTGÅRD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden