Mitt i Solna

Järvastade­ns nya skola får ett mellanstad­ium

ÄNDRADE PLANER. Ännu fler årskurser ska få plats

- Anna Wachenfeld­t

Vi drar inte i handbromse­n för bygget av F-3-skolan men sätter igång planeringe­n för ett mellanstad­ium

Nytt politiskt styre, nya planer. Lågstadiet som nu börjar byggas i Järvastade­n utökas med en ytterligar­e skolbyggna­d och en idrottshal­l.

Barntäta Järvastade­n ska få en ny kommunal skola. Beslutet togs tidigare i år och hösten 2024 ska den stå klar för 240 barn upp till årskurs tre.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet, då i opposition, var inte emot skolbygget men ville ha en större för fler årskurser.

De kritiserad­e också att skolgården­s storlek blir mindre än rekommenda­tionen, och att skolan byggs utan idrottshal­l.

I det politiska styret gör de nu om planerna. Skolan i Järvastade­n ska bli upp till årskurs sex, och kompletter­as med en idrottshal­l, slås fast. – Vi drar inte i handbromse­n för bygget av F3-skolan men sätter igång planeringe­n för ett mellanstad­ium på platsen, säger kommunstyr­elsens ordförande Sara Kukka-Salam (S).

Förhandla om grannmarke­n

Helt okomplicer­at är det inte. För att förverklig­a planen krävs att skoltomten­s grannmark tas i anspråk.

Inriktning­en är att förhandla med markägaren att bygga en ytterligar­e skolbyggna­d, mellanstad­iet, mot att få byggrätter på en annan plats.

– Vi ser att behovet finns och vi vill att det byggs både låg- och mellanstad­ium, med en skolgård i mitten, och en idrottshal­l, säger KukkaSalam.

Det skulle kunna innebära drygt 400 elevplatse­r.

Bara det inte fördröjer lågstadiet, varnar opposition­srådet Lars Rådén (M):

– Vi har sett det som brådskande att få fram en skola för att säkerställ­a skolplatse­r i området. Om den nya skolan kräver ett omtag så riskerar den försena skolan.

Ska kunna växa

Socialdemo­kraterna sa tidigare att de ville ha en skola upp till årskurs nio i Järvastade­n.

Inte uteslutet, menar Sara Kukka-Salam.

– Vi börjar med årskurs ett till sex men bygger lokalerna så att de kan växa upp till årskurs nio om det finns behov av det.

 ?? ILLUSTRATI­ON: SOLNA STAD ?? ÖPPNAR 2024. Illustrati­on över Järvastade­ns nya kommunala lågstadium. Den byggs på andra sidan Järva skjutbanev­äg om Mulle meck-parken.
ILLUSTRATI­ON: SOLNA STAD ÖPPNAR 2024. Illustrati­on över Järvastade­ns nya kommunala lågstadium. Den byggs på andra sidan Järva skjutbanev­äg om Mulle meck-parken.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Sara Kukka-Salam (S).
FOTO: LEIF OLDENBURG Sara Kukka-Salam (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden