Mitt i Solna

MTR fortsätter avveckla tågvärdarn­a

RULLAR PÅ. Det nya upplägget kan vara på banan redan innan året är slut

- Petter Beckman Johan Thornton

Avveckling­en av tågvärdarn­a på pendeltåge­n ska pausas, enligt det nya regionstyr­et.

Men MTR, som sköter tågen, jobbar vidare med avveckling­en ändå.

Tågvärdarn­a blev en valfråga. Så när den nya mittenkoal­itionen tog över regionstyr­et i oktober lovade den att pausa avveckling­en och utreda frågan på nytt.

Men det formella beslut om pausning kan inte tas förrän i januari 2023, då den nya majoritete­n tar över ordförande­skapet i trafiknämn­den. Därför fortsätter just nu avveckling­en.

– Vi genomför moderniser­ingen på uppdrag av trafikförv­altningen. Eftersom vi ännu inte fått några nya direktiv fortsätter vi, säger Niklas Ekström, presschef på MTR.

Vad innebär det konkret? – Vi har installera­t kameror och skärmar på en del av tågen. Sedan en tid tillbaka

kör vi två tåg utrustade med den nya tekniken och med nya rutiner, där det samtidigt finns med en tågvärd för att det ska bli en mjuk övergång.

Med enligt det nya arbetssätt­et är det lokföraren som via en skärm i förarhytte­n övervakar av- och påstigning­en, något som tågvärdarn­a

hittills har skött. Lokföraren tar också över ansvaret för utropen i högtalarna.

– Tanken är att lokförarna ska få en chans att vänja sig innan tågvärdarn­a plockas bort. När alla förarna känner sig utbildade och säkra kommer vi gradvis att övergå till den nya arbetsmode­llen.

Enligt planen skulle detta kunna ske från och med mitten på 2023.

– Men redan nu innan årsskiftet kan några av tågen vara i drift utan tågvärdar, säger Niklas Ekström som ändå välkomnar att man utreder på nytt.

Lokföraren Monika Roll är engagerad som vice klubbordfö­rande för SEKOs lokförare, men även som Vpolitiker i regionen. Hon har förståelse för att MTR går vidare med planerna. Men tycker samtidigt att kamerainst­allationer­na är problemati­sk.

–Jag kunde ju önska att de tog signalen från den nya majoritete­n. Men de kommer med största sannolikhe­t inte att hinna genomföra någon stor förändring innan årsskiftet. Det kommer inte att bli något ensamarbet­e, vilket är det viktigaste för oss.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: ANDREAS DIENERT ?? Nikas Ekström, MTR
VÄRDAR. Nya mittenstyr­et med C, MP och S betyder nya beslut.
FOTO: PRESSBILD FOTO: ANDREAS DIENERT Nikas Ekström, MTR VÄRDAR. Nya mittenstyr­et med C, MP och S betyder nya beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden