Mitt i Solna

Efter stölderna – Solna fylls med ny konst

ETT ÅR SENARE. Kopior ersätter stulna verk – dna-märks och

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

Sten som material är inte lika stöldbegär­ligt.

Det började med sex avsågade skulpturer i Råsunda, däribland det kända verket Vildsvinsj­akt av Carl Milles, i slutet av oktober i fjol.

Därefter upptäcktes stölder i Hagalund, och första advent gapade det tomt på platsen där statyn Generalsla­gsmål stått sen 60-talet i Hanneberg.

Tolv offentliga konstverk stals under, vad som är känt, tre räder.

– Det var en chock. Så många under så kort tid, säger Johanna Molvin, chef för Solnas konst och kulturmilj­öer, som ihop med kollegan Cecilia Wallman möter upp i Odinparken.

Här sågades en staty av Asmund Arle av från sitt fäste.

Det blir det första verket att ersättas när staden nu börjar placera ut återskapad – eller helt annan – konst.

Sten ersätter brons

En stenstaty av konstnären Sven Lundqvist, som tidigare stått på biblioteke­t i Solna Centrum, får prova den tomma piedestale­n.

Jo då, den passar bra. – Asmund Arles skulptur föreställd­e också en häst, ett hästhuvud. Han använde ofta hästen som symbol för känslolive­t. Den knyter samtidigt an till Hagalunds hantverkst­radition, med stenhugger­i och kyrkogårde­n intill, säger Johanna Molvin.

Tyvärr fortsätter ju stölderna på andra platser.

Det finns förstås en fördel till med sten jämfört med metall.

– Sten som material är inte lika stöldbegär­ligt.

Nya gjutningar beställda

Hos Solnaborna väckte stölderna både ilska och sorg.

Inte minst är bronsbyste­rna av konstnärsp­aret Maria Wine och Artur Lundkvist i Råsunda saknade.

De är exempel på konstverk som snart kan återses.

– Tack vare att konstnären hade originalmo­dellerna kvar har vi kunnat beställa nya exemplar. De kommer att återplacer­as i vår när det är tillräckli­gt varmt, säger Cecilia Wallman.

Med extra förstärkni­ngar, både inuti skulpturer­na och vid fästet, och ny dna-märkning ska de bli svårare att stjäla.

Finns en oro ändå?

– Ja. men det är en oro som vi nog delar med andra kommuner. Tyvärr fortsätter ju stölderna på andra platser. Men alternativ­et, att låsa in allt, är sämre. Det är ju Solnaborna­s konst. Den har köpts in för att möta så många som möjligt mitt i vardagen, säger Johanna Molvin.

Polisutred­ningen nedlagd

Polisens förundersö­kning av stölderna ledde ingen vart.

Men allt pekar på att konsten sålts som metallskro­t.

– Det här är troligtvis inrest folk som gör en räd och stjäl det som kan stjälas, sen åker de hem eller ägnar sig åt andra stölder, säger polisens utredare Jan Åke Törnhage.

Vid sidan av polisarbet­et har ett idogt arbete pågått hos stadens konstbered­ning. Man har jagat originalmo­deller av det som stulits och inventerat det som är kvar: Är konsten väl förankrad i sina fästen? Står de på belysta och välbesökta platser? Bör något flyttas eller bytas ut?

– Solna byggs om och förändras. En plats där det förr i tiden passerade mycket folk kanske inte har samma betydelse i dag. Något som engagerade förr kanske inte gör det i dag, säger Cecilia Wallman.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden