Mitt i Solna

Åtal: Man låtsades vara polis – länsade 90-åringars konton

Solnabo ska ha lurat 18 äldre kvinnor på totalt en miljon kronor släppte in den unga mannen som utgav sig för att vara polis. I stället var han bedragare. Rättegånge­n pågår november ut i Stockholms tingsrätt. En ung man från Solna står åtalad.

- Anna Wachenfeld­t

Han är bara en gren på ett träd, de kör runt honom i en taxi mellan åldringarn­a, under en dag begår han tre bedrägerib­rott.

18 kvinnor i 90-årsåldern

En kvinna i 95-årsåldern öppnade i juni i år dörren i Råsunda för den unge mannen.

Han var påstridig, sa att han kom från polisen och att det hade varit flera inbrott i området.

Kvinnan ombads överlämna sin förlovning­sring, halsband och flera armband och klockor som skulle fotas och värderas på polisstati­onen. Sedan ville mannen låna bankkort och koder.

Kvinnan gjorde som han sa.

Kort senare togs 14000 kronor ut från hennes konto ur en bankomat i Råsunda. Guldet, värt 35 000 kronor, såg hon inte röken av.

Samma vecka fick en 92-årig kvinna i Solna centrum hembesök av en ”polis” efter att först ha blivit kontaktad via telefon.

Också hon blev avlurad halsband och pengar, liksom en kvinna i Hagalund och en i Huvudsta, båda i 90-årsåldern.

Mellan 80 och 99 år

En ung Solnabo greps och häktades i augusti.

Han ställs nu inför rätta för grova bedrägerie­r och inbrottsst­ölder mot arton brottsoffe­r, alla kvinnor mellan 80 och 99 år.

Enligt åklagaren har stölderna skett systematis­kt och organisera­t. Det anses särskilt hänsynslös­t att han riktat sig mot äldre personer i deras hem.

Det totala värdet på alla de smycken och kontantutt­ag han misstänks för är nära en miljon kronor.

Brottsoffr­en är utöver Solna bosatta i Sundbyberg, innerstade­n, Täby, Danderyd och Sollentuna. Den falska polisen ska också ha bedragit kvinnor i Skåne, Småland och Göteborg.

Tros ingå i nätverk

Mitt i har läst förhören med Solnabon där han förnekar grovt bedrägeri, eller upprepar ”inga kommentare­r”. Han medger att han tagit ut kontanter från olika kort, men att han fått korten från bekanta.

Åklagarens teori är att mannen utgjort en del i ett nätverk som ägnar sig åt organisera­de bedrägerib­rott, rapportera­r Dagens Nyheter.

– Han är bara en gren på ett träd, de kör runt honom i en taxi mellan åldringarn­a, under en dag begår han tre bedrägerib­rott. Det finns indikation­er på att det här styrs från utlandet, säger åklagaren Otto Svanberg Ohlsson till DN.

Rättegånge­n pågår till i slutet av november.

Bedrägerie­rna fortsätter

Åtalet till trots – bedrägerie­rna fortsätter. Så sent som för två veckor sedan slog en falsk polis till mot en 100-åring i Råsunda som blev av med pengar och smycken som hon förvarade hemma.

Solnapolis­en har skickat ut informatio­n till äldreomsor­gen för att varna om bedragarna.

 ?? FOTO: POLISEN ?? DEN MISSTÄNKTE MANNEN. Fångad på bild vid bankomaten i Råsunda. Bankkortet som han tar ut pengar från tillhör en kvinna i 90-årsåldern.
FOTO: POLISEN DEN MISSTÄNKTE MANNEN. Fångad på bild vid bankomaten i Råsunda. Bankkortet som han tar ut pengar från tillhör en kvinna i 90-årsåldern.
 ?? FOTO: POLISEN ?? ÖVERVAKAD.
Den misstänkte tar ut pengar i Solna Centrum.
FOTO: POLISEN ÖVERVAKAD. Den misstänkte tar ut pengar i Solna Centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden