Mitt i Solna

TV-AKTUELLA. Kerstin och Xavier gör huvudrolle­rna i Kronprinse­n som försvann

-

– Det är väldigt fint här, konstatera­r Kerstin Linden bland guldramar, marmor och sammet i ett rum på van der Nootska palatset på Södermalm, där delar av Kronprinse­n som försvann spelades in.

– Det här rummet är faktiskt den stora balsalen, fast det är lite mindre i verklighet­en än det ser ut att vara på film.

Julkalende­rn börjar med att den elake kungen har dött. Hans betydligt mer sympatiska änka vill göra gott och bestämmer att en massa indrivna skatter ska ge folket en fin jul. Mörka krafter tycker annorlunda och drottninge­n blir tillfångat­agen. Kronprinse­n lyckas fly och hamnar av en slump hos Hilda (Kerstin), som bor med sin farmor och lillebror på en krog i fattigkvar­teren.

– Det var en rolig roll i och med att han är så olik mig, det var en annorlunda utmaning att testa på en helt annan personligh­et. Jag minns särskilt en scen när jag skulle säga ”toalett” med fransk dialekt, säger Xavier Canca-Englund och skrattar.

Att få vara en del av julkalende­rn är hur stort som helst!

Långa inspelning­sdagar

Han berättar att han fick provspela mot fyra flickor och Kerstin var den han gillade bäst som Hilda, eftersom hon ”hade bäst inflytande på rollen.”

Även Kerstin uppskattad­e att spela Hilda.

– Det var så mysigt! Maria (Lundqvist), som spelar min farmor, är så himla gullig. Det var en annan tid, ett udda liv. Man gick inte och träffade på kronprinse­n hela tiden… fast det gör man förstås inte nu heller, haha.

Att vara bland en massa vuxna på en inspelning tyckte de fungerade bra.

– De gjorde inte så stor skillnad bara för att vi är barn, säger Kerstin.

– Nej, och vi jobbade minst lika hårt. När vi var i Stockholm kunde vi spela in åtta, tio scener på en dag, fyller Xavier i.

”Kändes som två jobb”

Förutom i Stockholm är julkalende­rn även inspelad i bland annat Visby och Göteborg. Allt som allt tog det 50 dagar. Det är lång tid att vara borta från skolan när man går i högstadiet.

– Det var lite jobbigt att behöva gå i skolan på distans, det kändes lite som att ha två jobb. Fast det var värt det. Det är både bättre och sämre att inte vara i skolan. Jag har en tendens att bli lite stressad över skolan, så det var skönt att koppla bor det, säger Kerstin.

Xavier berättar att han gick i en skola som inte lät honom ta så mycket ledigt som han behövde. Då bytte han. Två gånger.

– Jag märkte att Kulturama lät Kerstin filma, så då sökte jag dit ifall jag vill göra något mer jobb.

Premiären närmar sig och de har lyckats hålla sig från att titta.

– Det känns mysigt att kolla första gången när man ska se, säger Kerstin.

Hårda mot sig själva

Dagen före tv-premiären samlas hela teamet för att titta på de första avsnitten på Bio Capitol. De är överens om att det ska bli både spännande och jobbigt.

– Jag är ganska hård mot mig själv, erkänner Xavier.

– Att få vara en del av julkalende­rn är hur stort som helst! Att se sig själv är fruktansvä­rt, men också ganska härligt. Jag kommer nog vara beredd med tröjan, säger Kerstin och drar upp sin julröda stickade tröja över ansiktet.

 ?? FOTO: SVT ?? KUNGLIGT. Drottning Lovisa (Dilan Gwyn), Kronprins Carl Vilhelm (Xavier Canca-Englund) och narren Amir (Arvin Kananian).
FOTO: SVT KUNGLIGT. Drottning Lovisa (Dilan Gwyn), Kronprins Carl Vilhelm (Xavier Canca-Englund) och narren Amir (Arvin Kananian).
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? TILLBAKA. Kerstin Linden och Xavier Canca-Englund i slottets ”balsal”.
FOTO: FRED MILLER TILLBAKA. Kerstin Linden och Xavier Canca-Englund i slottets ”balsal”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden