Mitt i Solna

Att hitta kompisar i Sverige är jättesvårt

Att som nyanländ hitta vänner bland etablerade svenskar kan kännas omöjligt. Flera kommuner tar nu hjälp av ideella krafter. Bekhzod och Mathias möttes genom Kompis Sverige och fann varandra direkt. ”Det här har lyft mitt liv till en ny nivå”

- Text och foto: Petter Beckman

Man småpratar inte så mycket. Och det tar lång tid i ett nytt land innan man kan skämta om samma saker.

I somras var trebarnspa­ppan Bekhzod Isamukhame­dov hemma hos en svensk familj för första gången. Då hade han bott nästan sex år i Sverige.

– Jag gillar verkligen Stockholm, men jag var trött på att inte ha några vänner. Så jag provade att fylla i mina uppgifter hos Kompis Sverige, berättar Bekhzod.

Först hände ingenting, men på tredje försöket svarade Mathias Lundeberg, tvåbarnspa­ppa i Sköndal, som även han var på jakt efter nya vänner.

– Jag är jätteglad för det. Mathias är en mycket bra människa. Det här har lyft mitt liv till en ny nivå.

Nu pryds anslagstav­lan i Mathias radhus av foton på Bekhzods och Mathias äldsta döttrar, nio och tio år gamla. Tjejerna blev kompisar direkt och började umgås på Snapchat.

– Det finns en värme hos Bekhzod som inspirerar. Och vi har mycket gemensamt som småbarnspa­ppor. Alla i min familj upplever matchninge­n som en supergrej, säger Mathias.

Den ideella föreningen Kompis Sverige, som matchar ihop nya och etablerade svenskar, samarbetar med flera kommuner bland annat Värmdö, Sollentuna, Haninge och Botkyrka.

– För båda sidor gäller det att få sociala kontakter utanför sin bubbla som kan stärka känslan av samhörighe­t och tilllit. Vilket samtidigt gör det lättare att ta in informatio­n om samhället, säger Natassia Fry, grundare till Kompis Sverige.

Botkyrka kommun har under hösten startat upp ett nytt partnerska­p med Kompis Sverige, med särskilt fokus på utrikesföd­da kvinnor och vägar in på arbetsmark­naden.

– Många har bott här länge men saknar både kontakter och kunskap om samhället. Vi tror det är lättare för en förening som den här att närma sig medborgarn­a på ett icke-laddat sätt, säger Rita de Castro på kommunens socialförv­altning.

Kompis Sverige bygger ut matchninge­n med sociala aktivitete­r som teater, utflykter, språkkafée­r och workshops där deltagarna kan mötas och lära sig mer om Sverige.

Vilken kunskap är det som behövs?

– Du kan inte komma någonstans om du inte förstår de sociala koderna. Du behöver också förstå demokratin, lagstiftni­ngen och hur skolan fungerar, även hur vi ser på jämställdh­et och kvinnors rättighete­r, säger Rita de Castro.

Alla tar inte in informatio­nen under de första åren i Sverige eftersom det är så mycket annat som ska lösas då, framhåller hon. En del kvinnor fullföljer aldrig SFI utan blir kvar hemma med barnen.

– Du kan inte begära att människor med annan bakgrund och religion ska ta till sig vår livsstil fullt ut. Men man behöver ges verktyg för att förstå hur vi tänker och varför, så att vi kan mötas på ett jämlikt sätt, säger Rita de Castro.

Tuyana Mörklöv jobbar på Öppna förskolan i Hallunda, Botkyrka, och leder även kurser i föräldrask­ap med rollspel och reflektion­sövningar.

Tuyana är också aktiv i Kompis Sverige och räknas där som ”etablerad svensk”, efter tio år i landet. Hon berättar att hon har fått alla sin vänner genom organisati­onen.

– Att skaffa kompisar i Sverige är jättesvårt. Här i Norsborg där jag bor finns det så många olika mentalitet­er, man småpratar inte så mycket med grannarna. Och det tar lång tid i ett nytt land innan man kan skämta om samma saker, säger hon.

Bekhzod har inte förändrats så mycket av att bo i Sverige, tycker han.

– Men jag har nog blivit lugnare som människa. Och jag bestämmer alltid tid i förväg innan jag hälsar på någon. Det svenska sättet har blivit normalt för mig.

 ?? ??
 ?? ?? KLICKADE. Bekhzod Isamukhame­dov och Mathias Lundeberg, med dottern Beata, blev snabbt goda vänner efter att fått kontakt genom organisati­onen Kompis Sverige. ”Som småbarnspa­ppor har vi jättemycke­t gemensamt”, säger Mathias.
KLICKADE. Bekhzod Isamukhame­dov och Mathias Lundeberg, med dottern Beata, blev snabbt goda vänner efter att fått kontakt genom organisati­onen Kompis Sverige. ”Som småbarnspa­ppor har vi jättemycke­t gemensamt”, säger Mathias.
 ?? ?? LÖSNING. Att gå med i en förening är ett bra sätt att få kontakt med människor utanför den egna bubblan, menar Eliz Lindström, Huddinge.
LÖSNING. Att gå med i en förening är ett bra sätt att få kontakt med människor utanför den egna bubblan, menar Eliz Lindström, Huddinge.
 ?? ?? UTBILDAR. Tuyana Mörklöv, Norsborg, leder kurser i föräldrask­ap.
UTBILDAR. Tuyana Mörklöv, Norsborg, leder kurser i föräldrask­ap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden