Mitt i Solna

Bonusfamil­jen har hittat till bioduken

Reine och Mimmi har gjort det. Liksom Sune. Nu är det Bonusfamil­jens tur att dra till fjällen när ett äktenskap står på spel. Karaktärer­na Patrik och Lisa åker till fjällen för att lappa ihop förhålland­et

- Jonas Berge

Bonusfamil­jens älskvärda, lätt skruvade karaktärer har letat sig rakt in i folksjälen. Nu tar Patrik, Lisa och de andra steget till bioduken i filmen Länge leve bonusfamil­jen. Och då står Felix Herngren för regin igen, precis som i seriens inledning.

– Det känns väldigt lyxigt, säger Vera Vitali, som spelar Lisa. Han kan allt tekniskt men har också en förmåga att leva sig in i alla roller. Han känner oss och är bra på att ta fram det bästa ur oss.

Erik Johansson stämmer in i hyllningsk­ören:

– Han har ett extremt bra humoröra och har full koll på klippninge­n.

Filmen är allt serien står för, menar Vera Vitali: Deppig, sorglig, jättekul… Men det finns förstås skillnader.

– I serien kan en konflikt växa under två tre avsnitt. Här måste känslorna processas snabbare. Filmen börjar med att vi ska åka till fjällen, vilket kan kännas lite förhastat, men Patrik är ganska desperat och det är väldigt viktigt för honom att få ihop det här igen, säger Erik Johansson.

Parallella liv

Fem år har gått sedan Bonusfamil­jens premiär, men Erik och Vera har levt med sina alter egon i nästan sju.

– Det har varit som två parallella liv. Ens eget privatliv som innehåller en massa stökiga saker och Bonusfamil­jen som också gör det. Det har blivit någon sorts växelverka­n som man vant sig vid. Jag vet inte hur livet kommer att se ut utan om det inte blir en fortsättni­ng, säger Erik Johansson. Vera Vitali konstatera­r att alla inblandade hela tiden fått nya erfarenhet­er att ”stoppa in” och att det bara gett mer ju mer de håller på.

– Och så är det otroligt att se barnen växa upp. Frank, som är 2.05 lång nu (extrem överdrift, reds anm), var ju tio år när vi började.

Hade Patrik och Lisa kunnat bli ihop i verklighet­en?

– Jag har sett mer udda par i min direkta närhet, säger Erik Johansson och skrattar. Jag får ofta frågan vad som gör att de håller ihop.

Vera Vitali fortsätter:

– De har hittat det de behöver hos den andre. Men de är inte skitbra på att kommunicer­a och inte så vuxna alltid…

När Erik läser manus har han ibland svårt acceptera parets beteende och tänker: Men det här kan jag ju inte säga!

– Vi känner dem så bra att vi vet att när han eller hon säger så kommer det att fucka upp fyra avsnitt till, så gör inte det! Vi diskuterar jättemycke­t så att vi håller det inom rimlighete­ns gränser, men samtidigt pushar vi det. Det är ju ingen dokumentär! säger Vera Vitali.

Jag har sett mer udda par i min direkta närhet.

Hade ni kunnat bli ihop med en Patrik eller en Lisa?

– Jag hade nog varit snabbare på att slipa bort de jobbiga dragen, snabbare på terapin, svarar Vera Vitali blixtsnabb­t.

– Jag hade nog gått på två dejter och sedan: Tack, men nej tack, säger Erik till Veras högljudda protester.

– Nej, det hade jag absolut, fortsätter han. Seriens styrka är att även om karaktären­a har problem, gillar man dem. Har ni lärt något av Patrik och Lisa? – Vad man inte ska göra! säger Vera Vitali.

Börjat kommunicer­a

Eriks lärdom är mer omfattande:

– Innan vi började spela in var jag inte särskilt kommunikat­iv i mina relationer och de pratar om sin relation väldigt mycket. För mig var det ganska främmande att vara så öppenhjärt­ig. Så ja, jag har blivit bättre på kommunikat­ion.

När de försöker sammanfatt­a Bonusfamil­jens storhet landar de i definition­en av kärlek.

– Det handlar mycket om någon sorts kärnfråga: Hur mycket är det värt att kämpa för sitt förhålland­e och när är det dags att dra? frågar sig Erik Johansson.

– Ingen har svaret. Det är det som är så svårt, säger Vera Vitali.

 ?? FOTO: ULRIKA MALM ?? PÅ TUR. Nu kommer Bonusfamil­jen till bioduken och den här gången drar familjen till fjällen.
FOTO: ULRIKA MALM PÅ TUR. Nu kommer Bonusfamil­jen till bioduken och den här gången drar familjen till fjällen.
 ?? MILLER FOTO: FRED ?? POPULÄR DUO. Vera Vitali och Erik Johansson.
MILLER FOTO: FRED POPULÄR DUO. Vera Vitali och Erik Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden