Mitt i Solna

Vi som har gammal bil vill ändå hänga med

-

Vi lever i en tid då varje krona måste räknas. Kylan börjar krypa in i våra bostäder, extraprise­rna på livsmedel synas inpå skinnet.

Då, i ett svårt och trist läge, kommer det nygamla styret på idén att göra en del av Stockholm city – Gamla stan – till en bilfri zon. Ja, inte helt bilfri förstås, de som har råd med eldriven bil får fortfarand­e glida runt. Medan vi, lite äldre och med en medioker pension som till på köpet äger en gammal bil, får klara oss ändå. Ja, tänker många, det går väl an när man bor ”mitt i smeten”. Varje vardag har ca 12 000 personer sin arbetsplat­s i Gamla stan. Här finns 401 parkerings­platser för bil!! Närmare 1 000 personer som bor i Gamla stan är över 65 år.

Flera av oss kanske har lite svårt att gå, orkar inte bära så mycket. Men vi vill ändå hänga med.

Nu vill alltså de unga friska politikern­a i Stadshuset ta ifrån oss äldre denna möjlighet att komma ut lite, kunna åka och storhandla, hälsa på släkt och vänner utanför staden. Om det nu beslutas att Gamla stan skall vara miljözon finns dessutom utmaningar. Mynttorget, Slottskaje­n och delar av Skeppsbron är sex månader om året blockerade av turistbuss­ar, många från andra delar av Europa, som ofta står på tomgång. Var skall de parkera?

Vid Skeppsbron ligger ett antal äldre fartyg, de flesta med dieselmoto­rer, där varje fartyg släpper ut flerfaldig­t mer avgaser än en enkel personbil. Vi som bor i Gamla stan vill nog gärna behålla en levande stadsdel, med lite lagom trafik och lagom mycket parkerings­platser. Gör som på Djurgården, låt de som bor här köra in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden