Mitt i Solna

Här öppnar mottagning för barn som har adhd

FLYTTAR IN. Tar plats i bup:s lokaler – ska korta köerna

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

En adhd-mottagning öppnar i Solna. Det görs i samband med stängninge­n av Bup Solna, ett politiskt beslut som kritiserat­s av både föräldrar och opposition. HUVUDSTA

Nu står klart vad som fyller lokalerna på Armégatan när Bup Solna stänger. Det blir en av fyra nya mottagning­ar i länet med inriktning mot adhd. Mottagning­en är en del av bup.

Här kommer barn och unga utredas för neuropsyki­atriska funktionsh­inder och adhd-diagnostic­erade få hjälp med medicin.

Enligt Sofia Teijer, sektionsch­ef för neuropsyki­atri bup Stockholm som svarat på Mitt i:s frågor via mejl, kommer inskrivna på ”gamla” Bup Solna som har behov av just detta även fortsättni­ngsvis få vård på den nya mottagning­en.

Målet med de specialise­rade mottagning­arna, övriga tre öppnar i Stockholm, är att avlasta öppenvårde­n och korta köerna.

Föräldrar kritiska

Det pågår just nu stora förändring­ar inom Bup Stockholm, enligt beslut från 2021 av förra grönblåa regionstyr­et.

En del i det är sammanslag­ningar. Bup Solnas cirka 500 patienter som bor i Solna hänvisas efter nyår till Sollentuna.

Mitt i Solna:s artiklar om det har väckt starka reaktioner. Föräldrar med barn med självskade­beteenden och depression har uttryckt ilska och oro över att skickas över kommungrän­sen.

Politiskt har också funnits kritik mot beslutet att avveckla totalt sju bup-mottagning­ar. Socialdemo­kraterna i opposition gick till val på att behålla allihop.

När Mitt i Solna kontaktar S i regionen, vilken de nu styr, för att höra om de avser ändra planerna hänvisar presskonta­kten till att bup nu blivit Miljöparti­ets ansvarsomr­åde.

MP var med och drev igenom förändring­arna.

 ?? FOTO: GOOGLE STREETVIEW ?? BOMMAR IGEN. Bup Solna har 950 patienter, varav drygt hälften bor i Solna. Dessa hänvisas nu till Sollentuna.
FOTO: GOOGLE STREETVIEW BOMMAR IGEN. Bup Solna har 950 patienter, varav drygt hälften bor i Solna. Dessa hänvisas nu till Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden