Mitt i Solna

Trenden: Flyktingar lämnar rika kommuner

SKILLNADER. Men i Järfälla stannar näst flest kvar

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Runt 80 procent av alla flyktingar som kom till Täby, Nacka, Vallentuna och Lidingö 2017 hade flyttat därifrån tre år senare, visar en rapport från Länsstyrel­sen. Det är stor skillnad jämfört med Järfälla och Sollentuna, där 7 respektive 6 procent flyttade. JÄRFÄLLA/STOCKHOLM

Den nya bosättning­slagen från 2016 skulle ge en jämnare fördelning av flyktingmo­ttagandet, genom att tvinga välbärgade kommuner som Danderyd, Täby och Lidingö ta emot en större andel av de nyanlända.

En färsk rapport från

Länsstyrel­sen i Stockholm visar att den tänkta omfördelni­ngen inte har fungerat som det var tänkt.

– Generellt sker det en omfördelni­ng från kommuner med goda socioekono­miska förutsättn­ingar till kommuner med sämre socioekono­miska förutsättn­ingar, sammanfatt­ar Annelie Rostedt, ansvarig för rapporten.

Flyttar vidare efter ett år

Av de nyanlända som kom till Täby 2017 hade 85 procent försvunnit från kommunen tre år senare, den högsta andelen i länet. En förklaring är att kommunen har mycket få hyreslägen­heter.

I genomsnitt flyttar de nyanlända vidare redan efter ett år, visar kommunens egen statistik.

– Siffrorna förvånar mig inte. Om man placerar nyanlända i kommuner med bostadsbri­st är det inte så konstigt att de söker sig vidare där det är lättare att få bostad, säger Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Täby.

Men någon social dumpning – att kommunen aktivt skulle försöka styra de nyanlända att flytta – det ägnar sig inte Täby åt, understryk­er han.

– Vi tar mer ansvar än andra under den tid de bor här. Vi rustar dem för ett liv

TRIVS. Kotayba Abo Nasser från Syrien tycker att rummet på Täbys flyktingbo­ende K30 är fint, men räknar inte med att bo kvar ”Jag planerar att läsa en master i konst och samtidigt skaffa ett jobb inom grafisk design”, säger han. i Sverige. Men vi kan inte ha en gräddfil till bostäder för en viss grupp, det skulle inte vara rättvist, säger Erik Andersson (M).

Gemensamt för kommunerna med hög utflyttnin­g är att de har begränsat längden på bostadskon­trakten, oftast till de två år som staten betalar ersättning till kommunerna.

70 procent utflyttade

Strax under Täby på tio-itopp-listan ligger Nacka, Vallentuna, Värmdö, Lidingö och Solna som alla har över 70 procent utflyttade.

Den kommun där störst andel av de nyanlända bodde kvar är Sollentuna, där bara sex procent av de nyanlända som anvisades en bostad 2017 hade flyttat vidare tre år senare.

– Fram till oktober 2021 tillämpade vi fyraåriga hyreskontr­akt. Därefter har vi övergått till tvååriga kontrakt, så statistike­n ser troligen annorlunda ut idag, säger Elisabeth Bengtsson, socialchef i Sollentuna.

De två kommuner i Stockholms­området som har ”relativt hög socioekono­misk utsatthet” enligt Länsstyrel­sens klassning – Botkyrka och Södertälje – tog bara emot 2 procent av de nyanlända som anvisades bostad i länet 2017 och 2019.

Tre år senare hade dessa två kommuner tagit emot 19 procent av de nyanlända som spontant flyttat inom länet.

Botkyrkas kommunstyr­elseordför­ande Ebba Östlin (S) kommentera­r att ”kommuner som Botkyrka har tagit ett stort ansvar i att bidra till en ekonomiskt hållbar bostadsmar­knad medan andra kommuner gör motsatsen”.

– Vi vet att Stockholm växer och att människor i alla lönenivåer måste ha en plats att bo. Där ingår också personer som är nya i Sverige. Det ansvaret behöver alla kommuner ta, säger Ebba Östlin.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? VILL HEM. Viktoriya och Liudmila från Ukraina lagar mat i restaurang­köket i det tidigare hotellet i Täby. De har bott där i åtta månader och trivs bra. ”Vart vi ska flytta sen? Hem till Ukraina hoppas vi!”
FOTO: FRED MILLER VILL HEM. Viktoriya och Liudmila från Ukraina lagar mat i restaurang­köket i det tidigare hotellet i Täby. De har bott där i åtta månader och trivs bra. ”Vart vi ska flytta sen? Hem till Ukraina hoppas vi!”
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? FLYTTAR. Zahra Alalian räknar inte med att kunna bo kvar i Täby kommun efter att det tvååriga kontraktet tagit slut.
FOTO: FRED MILLER FLYTTAR. Zahra Alalian räknar inte med att kunna bo kvar i Täby kommun efter att det tvååriga kontraktet tagit slut.
 ?? FOTO: FRED MILLER ??
FOTO: FRED MILLER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden