Mitt i Solna

Mulle fyller 65 – behövs mer än någonsin

-

Finns det något bättre än att hoppa i vattenpöla­r, lukta på mossan, klättra i träd? Det tycker inte Skogsmulle som i år fyller 65 och firar det genom att fortsätta väcka barns rörelseglä­dje och nyfikenhet på naturen. Skogsmulle­s lockrop ”Hej kollikok” har aldrig varit viktigare än i dag.

Unga i Sverige tillbringa­r 70 procent av sin vakna tid stillasitt­ande. Andelen barn som vistas varje dag i naturen har sjunkit. Från 78 procent 2003 till 49 procent 2019. I en tid när skärmen blivit många barns bästa vän ger Skogsmulle våra yngsta invånare en möjlighet att få en livslång relation till den superkraft som naturen är.

Men, i en enkät som Friluftsfr­ämjandet låtit göra svarar sex av tio kommunpoli­tiker att det är oroande att skolorna saknar förutsättn­ingar att ge barn erfarenhet av friluftsli­v.

Det finns mycket som kommuner kan göra för att stimulera barns och vuxnas rörelse i naturen: Uppmuntra kommunens förskolor och skolor att använda naturen som klassrum genom att fortbilda personal och förse dem med material om utomhusped­agogik. De kan säkerställ­a att förutsättn­ingar för friluftsli­vet och attraktiv natur finns med i stadsplane­ringen. Forskning visar att användning­en ökar mycket om det är mindre än 300 meter till ett grönområde.

Vi hoppas att länets kommunpoli­tiker vill bidra genom att skapa möjlighete­r att med alla sinnen uppleva den natur som vi delar med

så många andra arter.

Leif Malmlöf, ordförande Friluftsfr­ämjandet Region Mälardalen

 ?? Vd i Ur och Skur Utveckling ?? Kristina Ljungros, generalsek­reterare Friluftsfr­ämjandet Kerstin Andersson,
Vd i Ur och Skur Utveckling Kristina Ljungros, generalsek­reterare Friluftsfr­ämjandet Kerstin Andersson,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden